Nadljudski trud sestara u brodskoj Covid bolnici

07.12.2020.

16:35

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Premoreni su, nema ih dovoljno, ali i dalje ulažu gotovo nadljudske napore da na COVID odjelima pacijenti dobiju sve što im treba.
Od početka pandemije medicinske sestre i tehničari prva su linija  u borbi protiv virusa. Drugi val donio je i nove izazove. Premoreni su, nema ih dovoljno, ali i dalje ulažu gotovo nadljudske napore da na COVID odjelima pacijenti dobiju sve što im treba. Ekipa HRT-a donosi priču o sestrama i tehničarima  brodske bolnice.

Iz zaštitnog odijela sestra Tanja - začas uskače u novu ulogu. Uz redovitu terapiju, oboljele od bolesti COVID-19  hrabri i razgovorom.

Na covid odjelima brodske bolnice u prosjeku se liječi šezdesetak pacijenata. Potrebna im je stalna skrb.

- Prvo me temperatura obuzela. Iza temperature slabost , nemoć. Čak se jedan puta nisam mogao ustati s kreveta pa sam pao i sin me digao. Nisam imao snage na noge stati, rekao je Ivan Mihić.

- To je teška borba za zrak. Ti ljudi troše svaku kap energije da udahnu zrak. Ovdje ima teških bolesnika. Kolegice se bore, pomažu ljudima, naglašava Lidija Pešut, v.d. glavne sestre zgrade COVID 1, OB Slavonski Brod .

A katkad je, kažu, potrebno uložiti nadljudske napore da bi se tim ljudima pomoglo.

- Oni su svi uglavnom na kisiku, vape za pomoći. Ostala su mi sjećanja na jednu baku koja je molila da ju držimo za ruku. Trebala joj je topla riječ i dodir, sjeća se Ivana Krunić, glavna sestra zgrade COVID 2, OB Slavonski Brod.

Od početka pandemije uz liječnike - i sestre i tehničari  nose golem teret.

- Još uvijek odolijevamo, ali nam je teško. Moram priznat da su sestre umorne. I prije pandemije radile su naporan i težak posao, a ovom izazovu su stvarno pristupile odgovorno i savjesno, naglašava Ranka Vučković, glavna sestra, OB Slavonski Brod.

Spremno su se uklopile  u reorganizaciju bolničkoga sustava. Na hitnom prijamu sada je i odjel za bolesnike koji čekaju rezultate testiranja.

- Taj odjel nam je uvelike pomogao da smanjimo prodor pozitivnih pacijenata na odjele, govori Elizabeta Babić, glavna sestra, OHBP OB Slavonski Brod.

- Jedino timskim radom mi možemo ovako raditi i obnašati sve te dužnosti. Uz sve te napore koje imamo i uz sve djelatnike opće bolnice, naglasila je Vučković.

A kad su u timu i odgovorni građani - pobjeda nad virusom čini se bližom. A neizvjesna zima toplijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!