18:49 / 11.03.2018.

Autor: M.K./B.S./HRT

Nadoplata lijeka za metastatski karcinom - šok za oboljele

-

-

Foto: - / -

Dok se originalni lijek nadoplaćuje, na tržištu je ostalo osam generičkih koji su besplatni.
Oboljeli od metastatskog karcinoma doživjeli su šok nakon saznanja da se od 1. ožujka nadoplaćuje dotad besplatni lijek za liječenje metastatskog karcinoma dojke, želuca, rektuma i debelog crijeva. Pacijenti tvrde da za promjenu nisu znali, a iz HZZO-a poručuju da su sve zdravstvene institucije na vrijeme obavijestili. Dok se originalni lijek nadoplaćuje, na tržištu je ostalo osam generičkih koji su besplatni.

Dosad besplatan lijek sada se plaća 370 kuna. U udruzi oboljelih "Nismo same" smatraju da ih je HZZO nasamario. "Mislim da je to naprosto nedopustivo, da državna administracija, birokracija, dovede najranjiviju skupinu, a to su ljudi koji boluju od metastatskog raka, u takvu poziciju", komentira Ivana Kalogjera, predsjednica te udruge. Upozorava da se do onkologa ne može doći "preko noći" pa način donošenja odluke nije dobar.

U HZZO-u pak tvrde da su svi na vrijeme obaviješteni. Lucian Vukelić, v. d. ravnatelja HZZO-a tvrdi da su sve zdravstvene ustanove koje su s njima u kontaktu dobile obavijest 14. i 15. veljače. Ivana Kalogjera pak tvrdi da je razgovarala s nekoliko onkologa koji su joj rekli da ta informacija ni do njih nije došla. "Očito taj rok nije bio dovoljan", kaže ona.

Pacijenti su se morali snaći - za one koji si nadoplatu za originalni lijek ne mogu priuštiti u ljekarnama je ostalo osam zamjenskih generičkih lijekova koji su besplatni. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, kaže sljedeće: "Mi moramo čuvati solidarno i druge pacijente i za njih osigurati lijekove. Dakle, ti lijekovi koji se nude jednako su dobri, dokazano, a koštaju manje".

Cijena lijeka za HZZO određuje se prema najjeftinijem generičkom lijeku. Proizvođač originala poručuje da je već maksimalno snizio cijenu.

Originalan lijek dosad je pokrivao 35% potreba domaćih pacijenata, ostatak su držali generici. Sad se, zbog ušteda u HZZO-u, to mijenja, i to baš na oboljelima od metastatskih karcinoma. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!