17:35 / 21.08.2019.

Autor: Anamarija Škorić /M.K. /HRT

Nadzire se i promet na moru, glisiranje najopasnije

-

-

Foto: - / -

Lučke kapetanije i ispostave tijekom ljetnih mjeseci pojačano nadziru promet na moru.
Tijekom sezone hrvatskim morem u prosjeku plovi oko 170 tisuća charter plovila, 30 tisuća sportskih i rekreativnih plovila, a luke zabilježe više od 750 tisuća uplovljavanja i isplovljavanja. Lučke kapetanije i ispostave tijekom ljetnih mjeseci pojačano nadziru promet na moru.

U špici sezone policija na moru "ispiše" i po nekoliko kazni dnevno. Većinom onima koji ignoriraju pravilo o zabrani glisiranja na 300 metara od obale.

- Od početka ove sezone ajmo reći do danas imamo 175 sankcioniranih prekršaja vezano za nepropisno glisiranje 39:52, govori Dino Tomaš, pomoćnik načelnika Postaje pomorske policije PU šibensko-kninske.

Znatno češće neodgovorni voditelji brodica dobiju samo upozorenje. A mnogi već kad uoče "plavce" na moru - smanjuju brzinu. U moru kod Prvića pak u prekršaju zatečen i kupač - opreza nikad dosta.

- Svi ovi prekršaji - to je potencijalna opasnost za nekakvo stradavanje na moru gdje mi preveniramo da se takve stvari ne događaju kao šta ste i vidjeli gdje smo išli sa upozorenjima 41:11, govori Tomaš.

Kazne se izdaju za najopasnija ponašanja - kada su ugroženi životi.

Lučke kapetanije između svojih brojnih zadaća, moraju se baviti i nadzorom na moru - recimo glisiranjem ili vožnjom preblizu obale, objašnjava Darko Glažar iz Lučke kapetanije Rijeka.

Ove godine, do ovoga trenutka, u riječkoj Lučkoj kapetanijisu imali su oko 750 pregleda - Izdano je oko stotinjak zapisnika s nedostacima, a ispisano je sedamdesetak kazni. Ne kažnjava se svaki prekršaj, ponekad se izdaje i upozorenje, govori Glažar. - Glisiranje je najopasnije. Naveo bih tri važne brojke. 100 metara je dozvoljeno da se kupač udalji od obale, kazne su od 500 do 10 tisuća kuna. Zatim, 150 metara se brodica smije približiti obali. Treća brojka je 300 metara ispod kojega nije dozvoljeno glisiranje, objašnjava Darko Glažar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!