Nagodio se prvi optuženik europskog tužiteljstva u Hrvatskoj

11.07.2022.

13:01

Autor: I.Z./HRT/Hina

Nagodio se prvi optuženik europskog tužiteljstva u Hrvatskoj

Nagodio se prvi optuženik europskog tužiteljstva u Hrvatskoj

Foto: - / Shutterstock

Prvi optuženik europskog tužiteljstva u Hrvatskoj, Danijel Vinković, priznao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu krivnju za subvencijsku prevaru tešku oko milijun eura te se nagodio na kaznu od deset mjeseci zatvora koja mu je zamijenjena radom za opće dobro.


Županijski sud trebao je danas odlučivati o pravomoćnosti optužnice Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), a Vinković je na optužnom vijeću priznao krivnju te se nagodio s tužiteljstvom, doznaje se na sudu.

Međimurskog poljoprivrednika Vinkovića optužnica je teretila da je krajem 2020- godine Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio zahtjev za izdavanjem bespovratnih sredstava u iznosu od 7,4 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa 85 posto sredstava (6,3 milijuna kuna) odnosilo na sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj dok se 15 posto (1,1 milijun kuna) odnosilo na Državni proračun RH.

Prema EPPO-voj optužnici, Vinković je lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje potpore te je, uz zahtjev Agenciji, priložio krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika koja je bila obvezna za prijavu. No, do tražene isplate nije došlo jer je Agencija za plaćanje u poljoprivredi odbila zahtjev za potporom nakon što je zamijećeno da Vinković ne ispunjava uvjete prihvatljivosti.

 Zagreb: Ured europskog javnog tužitelja

Zagreb: Ured europskog javnog tužitelja

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Agencija je ranije izvijestila da je Vinkoviću od 2018. do ožujka 2021. isplaćeno 176.435 kuna izravnih potpora, dok je njegovom ocu Zlatku Vinkoviću od 2012. do svibnja 2022. isplaćeno 3,9 milijuna kuna. Agencija je precizirala da se ulaganje odnosilo na poljoprivredne strojeve, opremu i uređaje za skladištenje te softver za preciznu poljoprivredu.

Optužnica protiv Danijela Vinkovića podignuta je u svibnju ove godine, a proces se vodio na Županijskom sudu u Zagrebu koji je prema zakonu jedini nadležan za suđenja koja pokreće EPPO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!