Nagrade HND-a dobili HTV-ovi snimatelji i HR-ova novinarka

02.05.2019.

18:40

Autor: HRT

default error photo
Sindikat novinara Hrvatske poziva novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 sati akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija.
Hrvatsko novinarsko društvo je na Svjetski dan slobode medija objavilo dobitnike novinarskih nagrada.

Snimatelji dopisništva HRT-a u Šibeniku Goran Bunjevac i Milan Živković dobili su nagradu za snimateljski prilog na televiziji "Žarko Kaić" za 2018. godinu.

Članovi ocjenjivačke skupine najveći broj bodova jednoglasno su dali reportaži "Samo je jedan Mrvica", emitiranoj u emisiji Hrvatske televizije "Puls".

Dobri duh i zaštitno lice splitske trajektne luke, pomorac i sveučilišni profesor Ante Mrvica ispraćen je u mirovinu kamerom koja mu se uspjela približiti kao blizak član obitelji i slikom koja je u gledateljima majstorski probudila sva osjetila. Bravo za dvojac Bunjevac – Živković, stoji među ostalim u obrazloženju nagrade.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo za 2018. godinu dobila je Iva Črnjar Ivančan.

Peteročlana komisija za radijsko novinarstvo nagradu je dodijelila emisiji „Klasa optimist“ iz studenog 2018. godine. Urednica i voditeljica emisije Iva Črnjar Ivančan u toj je emisiji ugostila obitelj Barak: mamu Ines i njezina sina Maura.Mauro je desetogodišnji dječak koji boluje od rijetke bolesti – neokoštavanja potkoljenice, zbog koje vodi bitku i s hrvatskim zdravstvenim sustavom. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje godinama odbija podmiriti troškove njegova liječenja u inozemstvu, zbog čega su njegovi roditelji prisiljeni tražiti pomoć u obliku donacija. Da bi priča bila još nevjerojatnija, u posljednjoj odbijenici koju su dobili u studenome 2018. godine, Maurovo liječenje nazvali su – neisplativim, odnosno liječenjem koje nije u interesu hrvatskih građana.

Nakon emisije priču su prenijeli mnogi portali i razni drugi mediji te je ona postala nacionalna, a majci dječaka prvi put, u šest godina dugoj borbi, ponuđena je pomoć liječničkih stručnjaka koji žele osporiti odluku HZZO-a. Naime, liječnik koji želi oformiti tim objektivnih medicinskih stručnjaka kako bi analizirali slučaj Maura, javio se nakon što je čuo razgovor u emisiji Klasa optimist.

Novinar godine je Hrvoje Krešić s televizije N1, dok je nagradu za životno djelo dobila novinarka i urednica Sanja Modrić.

Nagradu "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo za 2018. godinu dobio je Mario Pušić, Nagradu "Nikša Antonini" za novinsku fotografiju Robert Anić, nagradu "Marija Jurić Zagorka" za televizijsko novinarstvo Ranko Stojanac, a nagrade "Marija Jurić Zagorka" za internetsko novinarstvo te "Jasna Babić" za istraživačko novinarstvo dobili su Ilko Ćimić i Oriana Ivković Novokmet.

"Pet minuta gromoglasne tišine"

HND je prije pozvao svoje članove i sve druge novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 sati tradicionalnom simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija.

Ističu da se time izravno ugrožavaju sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje. Podsjećaju i da se, prema indeksu razvijenosti slobode medija, Hrvatska ove godine na tradicionalnoj listi „Reportera bez granica" našla na 64. mjestu, u društvu Armenije, Haitija i Bosne i Hercegovine.

- Velik broj novinara nema stalni radni odnos, upozorio je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!