Nagrade ''Nada Dimić'' Mireli Čavajdi, Vanji Jurić i ''Are you Syrious?''

29.06.2022.

00:36

Autor: HRT/Hina

Mirela Čavajda i Vanja Jurić

Mirela Čavajda i Vanja Jurić

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Fond za druge je nagrade Nada Dimić za promicanje društvenih sloboda dodijelio Mireli Čavajdi, odvjetnici Vanji Jurić i organizaciji ''Are you Syrious?'', a nagradu ''Vesna Kesić'' za kritičko novinarstvo novinarki Tamari Opačić.

Fond za druge utemeljili su aktivisti Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković, a dodjeljuje nagrade s, kako je istaknuto, ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive.

Ovogodišnje nagrada Nada Dimić dodijeljena je Mireli Čavajdi, čiji je prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe uzbunio hrvatsko društvo, ali i njezinoj odvjetnici Vanji Jurić, koja je dala iznimni doprinos u borbi za ostvarivanje njezinih prava.

- Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj. Njezin postupak, odluka da javno iznese svoj slučaj i javno zahtijeva provedbu zakona izniman je primjer građanske hrabrosti, u kojoj se izložila neprijateljskoj javnosti iako to nije morala učiniti, a u korist tisuća drugih žena u Hrvatskoj, istaknula je u obrazloženju nagrade članica žirija novinarka Snježana Pavić.

- Srce mi je stvarno veliko, i znači to da nas se čulo i da će biti nekih pomaka za sve žene koje će se naći u sličnoj situaciji u kojoj sam se ja našla, da će se počet mijenjat zakoni, i da će se počet mislit na nas žene, izjavila je Mirela Čavajda. 

Nagrada se dodjeljuje osobama ili kolektivu koji su svojim djelom i angažmanom ostavile važan trag u javnom, kulturnom i društvenom životu, a čije su originalne, inovativne i provokativne prakse bile motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa, istaknuo je Dobrović, Osim toga, kazao je je i da se tom nagradom odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih, manjinskih i umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju individualnih i društvenih sloboda.

Nagrada se sastoji od ulične kocke (kaldrme), simbola pučke pobune i protesta s ugraviranim imenima dobitnika i od novčanog iznosa od 7500 kuna prikupljenim i od donacija građana kao Nagradu građana i građanki Grada Zagreba. Svake godine dodjeljuju se dvije nagrade Nada Dimić", a ove godine je žiri odlučio da su dobitnice jedne nagrade ''Nada Dimić'' Mirela Čavajda i Vanja Jurić, a druge nagrade ''Nada Dimić'' organizacija''Are You Syrious?'' za aktivni angažman u pružanju pomoći izbjeglicama. Mirela Čavajda i Vanja Jurić odlučile su novčani dio donirati udruzi ''Sjena'' koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Prošle godine ustanovljena nagrada "Vesna Kesić" za, kako je istaknuto, hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima, u utorak je na svečanosti ispred zgrade HDLU dodijeljena novinarki Tamari Opačić za priču o Iračaninu Omaru Mahdiju.

- Tom pričom razotkrila je način na koji se pravosudni i policijski sustav ponaša, odnosno vrši represiju nad tražiteljima međunarodne zaštite u Hrvatskoj, istaknula je u obrazloženju članica žirija novinarka Danka Derifaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!