Nagrade ''Velebitska degenija'' novinarima HRT-a

21.04.2023.

14:55

Autor: IMS/Hina/J.L.

Ana-Bella Leikauff i Hrvoje Gunjača

Ana-Bella Leikauff i Hrvoje Gunjača

Foto: HTV / HRT

U povodu Dana planeta zemlje, Zbor novinara za okoliš HND-a dodijelio je nagrade "Velebitska degenija" Tihani Mojsinović, Ana-Belli Leikauff, Ivani Nobilo i Hrvoju Gunjači za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2022. godini.

U kategoriji televizija dobitnik je novinar Hrvoje Gunjača za reportažu ''Autogol(f)'' emitiranu u emisiji ''Puls'' Hrvatske televizije.

Novinarka Hrvatskog radija Ana-Bella Leikauff dobitnica je nagrade u kategoriji radio za emisiju ''Dossier Europa - energetika i Baltik''.

U kategoriji tisak i Internet nagradu je dobila Tihana Mojsinović za tekst ''Jadran na buzaru'' objavljen u Glasu Koncila, dok je Ivana Nobilo dobila nagradu za fotografije objavljene u Jutarnjem listu, u sklopu projekta Scuba Skener i ekološku akciju Think Green. Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić primio je priznanje ''Grad Krk - Zeleni grad - prijatelj Velebitske degenije''.

Za nagradu, koja je ove godine dodijeljena 25. puta, ove je godine stiglo 37 kandidatura s ukupno 128 radova.

Za nagrade je ove godine stigla 37 kandidatura s ukupno 128 radova, i to u kategorijama tisak i internet, radio, televizija i fotografija. O dobitnicima je odlučivao Ocjenjivački odbor u kojem su bili Marina Bujan, novinarka Hine, Mirko Janković, fotoreporter, inženjer okoliša, magistar održivog razvoja i ekotehnologije Robert Kakarigi, biolog dr. sc. Davorin Marković, Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti, potpredsjednica Ocjenjivačkog odbora i potpredsjednica Zbora novinara za okoliš Silva Celebrini te predsjednica Ocjenjivačkog odbora i predsjednica Zbora novinara za okoliš Lidija Komes.

Zaključci žirija


U obrazloženju nagrade Ana-Belli Leikauff stoji da se svojoj radijskoj publici autorica obraća pred sam početak energetski neizvjesne i teške zime 2022. godine u tjednu koji je u Europskoj uniji bio posvećen održivoj energiji, promoviranju inicijativa za štednju energije i prelasku na obnovljive izvore energije.


"Autorica nas podsjeća na važnost suradnje zemalja članica kad je riječ o provođenju zelene energetske tranzicije. Izdvaja primjer takve suradnje na sjeveru Europe, gdje se baltičke zemlje udružuju u pothvatu sedmerostrukog povećanja proizvodnje energije iz vjetroelektrana smještenih na morskoj pučini. Ana-Bella Leikauff se u emisiji ne fokusira samo na temu zelene energetske tranzicije, ona problem sagledava iz širega konteksta održivog razvoja s okolišnim, društvenim i gospodarskim sastavnicama upozoravajući na energetsku krizu, klimatsku krizu, krizu hrane i probleme koji nastaju kao posljedica ratnih zbivanja u neposrednoj blizini Europske unije, pa tako i Hrvatske". 

„Velebitsku degeniju“ u kategoriji Televizija dobio je Hrvoje Gunjača za reportažu „Autogol(f)“ emitiranu 2. lipnja 2022. u emisiji "Puls" Hrvatske televizije.

"Reportaža razotkriva apsurdnost grandioznih investicija na zaštićenom prostoru blizu Nacionalnog parka Krka, konkretno izgradnju kompleksa hotela, luksuznih vila i golf-igrališta na štetu tog bisera, prelijepe prirode uz Prukljansko jezero na rijeci Krki, koja je i dio Europske ekološke mreže NATURA 2000. Prvi potencijalni strani ulagači koji su još prije 20 godina poželjeli igrati golf na tom našem netaknutom kršu netragom su nestali. Vlada novim investitorima sada dio zemljišta prodaje, a dio daje u najam na 99 godina, i to bez prethodne izrade studije utjecaja projekta na okoliš. Hrvoje Gunjača odabirom kvalitetnih sugovornika upozorava na to da će cjelokupna izgradnja, a posebno golf-tereni, zbog nužnih umjetnih gnojiva i herbicida, nanijeti nepopravljivu štetu tom nježno balansiranom ekosustavu", stoji u obrazloženju nagrade.

Tihana Mojsinović nagradu je dobila za tekst „Jadran na buzaru“.

"Na jasan i izravan način obrađuje izuzetno kompleksnu i aktualnu temu klimatskih promjena. Pritom čitatelje upoznaje s učincima koje te klimatske promjene imaju konkretno na Jadran. Mnogo je, naime, lakše izazvati empatiju i motivirati na promjenu kada se za primjer koristi nešto što nam je svima blisko. U suradnji s vrsnim domaćim znanstvenicima, novinarka je uspjela dekodirati jezik znanosti i na razumljiv način predstaviti povezanost ljudskog ponašanja na stanje u okolišu. Pritom se naglasak stavlja na ulogu i odgovornost svakog od nas za svoju neposrednu okolinu", smatra žiri. 

Fotoreporterka Ivana Nobilo nagradu je dobila za seriju fotografija podvodne ljepote i akcije čišćenja Plitvičkih jezera tijekom projekta SCUBA SKENER Jutarnjeg lista na ekološkoj akciji Think Green, a objavljena je u ožujku 2022.

Fotografije su najnoviji dodatak njezinoj zavidnoj pinakoteci koja kontinuirano raste kao rezultat djelovanja autorice u višegodišnjoj misiji informiranja čitatelja o problemima zaštite okoliša ispod vodene površine. Članovi Ocjenjivačkog odbora nagradili su triptih u kojem podvodna aktivistica u žutom odijelu i odbačena automobilska guma obrasla sedrom na informativan i zanimljiv način povezuju sve tri fotografije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!