Marko Jelić osnovao stranku AP - Akcija za promjene

20.05.2023.

Zadnja izmjena 15:46

Autor: HRT

Marko Jelić

Marko Jelić

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Šibensko-kninski župan Marko Jelić osnovao je stranku AP - Akcija za promjene. Na osnivačkoj skupštini izabrana su četiri supredsjednika, od kojih će jedan biti predsjedatelj s mandatom od godinu dana. Prvi je župan Jelić. Na osnivačkoj skupštini predstavljena su temeljna načela političkog djelovanja stranke, među ostalim jednakost građana, zaštita nacionalnih i javnih interesa kroz promicanje antikorupcijskih mehanizama te podizanje političke kulture.

- Prije svega, Hrvatska je socijalna zemlja koja se odnosi prema onima koji imaju potrebu, a ne mogu je zadovoljiti svojim nekim mogućnostima, da i mi kao država, kao zajednica, kao društveni ugovor nas građana omogućimo, koliko je god to moguće, Hrvatska koja će biti zelena i čista. Jer ono što Hrvatsku predstavlja u svijetu i po čemu je prepoznatljiva, osim po ljudima koji su iznimno uspješni i pametni, vrhunski sportaši, umjetnici, znanstvenici, inovatori i sve ostalo, je prirodno okruženje, rijeke, more, planine, nacionalni parkovi i sve ono drugo što nas čini. Zatim tehnologija. Želimo Hrvatsku koja će tehnološki biti u korak s onima koji su najrazvijeniji, rekao je Jelić. 

Šibensko-kninski župan Marko Jelić na osnivačkoj skupštini izabran je za predsjedatelja supredsjednika nove političke stranke AP - Akcija za promjene kojoj je cilj ostvariti inkluzivnu, jednaku, poštenu, razvijenu, zelenu i uspješnu Hrvatsku.

Na osnivačkoj skupštini u zagrebačkom Novinarskom domu pred više od stotinu članova za supredsjednike stranke izabrani su i Goran Aladić, Ksenija Krivec Jurak i Ivica Žuvela.

Prema stranačkom Statutu, AP nema predsjednika nego četiri supredsjednika koji obnašaju dužnost predstavljanja i zastupanja stranke te zagovaraju stajališta i politike u skladu s programom i smjernicama.

Svake godine predsjedatelja supredsjednika bira Skupština, najviše tijelo stranke koju čine svi članovi stranke, prema načelu jedan član - jedan glas, sve do izbora novog supredsjedništva kojem mandat traje četiri godine.

Jelić je u izjavi novinarima nakon osnivačke skupštine rekao da se AP zauzima za inkluzivnu, jednaku, poštenu, dobru, razvijenu, zelenu, čistu i uspješnu Hrvatsku.

Također, poručio je, zalagat će se i "da Hrvatska bude socijalna zemlja, zemlja koja će tehnološki biti u korak s najrazvijenijim zemljama te koja će imati dobar zdravstveni sustav, kao i dobro i kvalitetno obrazovanje".

Jelić je rekao da će se zauzimati i za uvođenje reda u pravosuđe, "počevši od promjene izbora sudaca Ustavnog suda jer sadašnji izbor je političko potkusurivanje, tj. izabrani su stranački".

Zalagat će se i da se DORH-u i USKOK-u da veća sloboda progona i istražnih radnji te za reformu sudske vlasti, ali slušajući suce.

Istaknuo je da se AP - Akcija za promjene zauzima za to "da se referendum može odvijati kroz digitalnu formu tako da se svaki građanin koji ima e-Građani sustav može u svakom trenutku izjasniti o bilo kojem pitanju od njihova interesa".

"To bi", poručio je, "omogućilo i onima koji su na izvršnim funkcijama da lakše donose odluke."

- Mi smo za promjene. To se postiže promjenama, promjene su stalne i uvijek su potrebne, rekao je.

Upozorio je da se "danas ljude sputava kroz stranački klijentelizam, a koji je korišten kao način kojim se u pokornosti drže oni čijim glasovima netko dolazi do javnog dobra za svoju korist".

To se, kazao je, onda očituje u cijelom društvu i zbog čega ono pati. Stoga je, istaknuo je, njihov cilj stvaranje političke organizacije koja je upravo suprotna svim negativnostima koje su donijeli dosadašnji pristupi.

- Mi ćemo kroz AP omogućiti izbor, a na svakom sugrađaninu je da kao glasač donese odluku želi li taj izbor ili mu je sadašnje stanje ono što ga ispunjava, dodao je.

Jelić je rekao da su se kao stranka definirali kao centar. Također, upitan o suradnji s bivšim šefom Fonda za obnovu Zagreba i nekadašnjim šefom Nadzornog odbora Ine Damirom Vanđelićem, odgovorio je da i dalje razgovaraju o suradnji.

- Ali hoće li on jednog dana pristupiti ovoj stranci ili će ići kao partner stranke u nekom drugom obliku, to će on odlučiti, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!