Obilježavanje 32. obljetnice gardijske brigade Gromova

20.05.2023.

Zadnja izmjena 21:15

Autor: HRT

Beretke Gromova

Beretke Gromova

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je na obilježavanju 32. godišnjice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi u Dugom Selu, da su branitelji temelj na kojem se gradi perspektiva samostalne i suverene Hrvatske.- Zahvaljujem im se na svemu što su učinili u Domovinskom ratu. Nema bojišta gdje pripadnici 2. gardijske brigade nisu dali svoj doprinos. Velike žrtve - 203 poginula, 5 još uvijek nestalih pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi, kazao je ministar Medved. 

- Imamo izrazito kvalitetnu suradnju s Udrugom ratnih veterana koji su pokazali da su uvijek prisutni i uvijek spremni pomoći. Ponosnu zelenu beretku danas nose mladi koji s ponosom pronose ime Gromova, odlučno i odgovorno, rekao je Medved.

Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Marijan Mareković naglasio je da je brigada stasala u iznimno teškim i turbulentnim vremenima, a njezinim osnutkom zasigurno je ispisana nova stranica hrvatske vojne povijesti.

- Svi možemo biti ponosi na ljude koji su stvarali hrvatsku državu. Nikada ne smijemo zaboraviti sva njihova djela, jer ako zaboravimo to odlazi za sva vremena. Institucije moraju voditi brigu i skrb o obiteljima hrvatskih branitelja, a godinu nosimo kao uspomenu na najsvečanije dane hrvatskog naroda, kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Ante Deur.

- Grad Dugo Selo je grad branitelja, Crne Mambe, prva postrojba Gromova, većinom su se naselili ovdje. Od 1991. do 1993., grad je bio dom cijeloj gardijskoj brigadi. Ponosni smo domaćin ove obljetnice za koju smo emotivno vezani, kao grad i privatno. Vječita slava i hvala svim našim dečkima, rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Druga gardijska brigada "Gromovi" ustrojena je 15. svibnja 1991. Obljetnica se obilježava u Petrinji u vojarni koja je dobila ime po Predragu Matanoviću, jednom od zapovjednika brigade koji je poginuo u oslobađanju grada u Oluji.

 208 pripadnika Gromova je poginulo u Domovinskom ratu, a njih oko 1.200 je ranjeno. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!