Porezna reforma nedostatna za 112.830 obitelji s troje i više djece

25.05.2023.

13:28

Autor: M.M./Hina/HRT

Najavljena porezna reforma nedostatna za 112.830 obitelji s troje i više djece

Najavljena porezna reforma nedostatna za 112.830 obitelji s troje i više djece

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Neto plaća roditelja troje ili više djece, koji ima bruto plaću od 1000 eura, povećat će se za 22,50 eura, izvijestila je u četvrtak udruga "Obitelji 3plus" napominjući kako je najavljena porezna reforma nedostatna za 112.830 obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj.

Udruga pozdravlja povećanje osobnog odbitka, ali naglašava da on ne utječe na povećanje primanja u obiteljima, a posebno u obiteljima s troje ili više djece.

Prema izračunima udruge, neto plaća roditelja čija bruto plaća iznosi 700 eura povećat će se za 45 eura, kod onih čija je plaća 800 eura za 37,50 eura, dok povećanja neće biti za one čije plaće iznose 1300 ili 1500 eura.

- Već smo ranije predlagali da osobni odbitak koriste oba roditelja za svu svoju djecu, te smatramo da je sad dobro vrijeme da se promijeni ovo pravilo to bi značajnije utjecalo na primanja u obiteljima s djecom, ističe udruga.

Također se zalažu za univerzalni dječji doplatak za svako dijete s progresivnim rastom kako raste broj djece u obitelji, za priznavanje/stimuliranje rada za podizanje djece sa svrhom usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života i za potpuno subvencionirane dječje vrtiće za svu djecu u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!