07:00 / 15.02.2022.

Autor: Dinko Kreštalica/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Nazire li se rješenje u vezi s gomilanjem otpada u metropoli?

Problem otpada u Zagrebu

Problem otpada u Zagrebu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako je nova gradska vlast u Zagrebu najavila rješavanje dugogodišnjeg problema gomilanja otpada u metropoli, pojedine udruge za zaštitu okoliša, koje su novog gradonačelnika ranije podržavale, sada negoduju. Tvrde da su prvi Tomaševićevi potezi nastavak politike Milana Bandića, da se i dalje spominju iste tehnologije i iste lokacije, a pravo rješenje se ne nazire.

Više puta je produljivan rok za zatvaranje odlagališta Jakuševec. No ondje se još radi punom parom. Godišnje tamo završi 200.000 tona otpada.

- Na našem odlagalištu u Jakuševcu ima mjesta za još maksimalno 3 godine, iza toga neće ovdje stati niti čačkalica, naglasio je Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec.

Sada se ondje, kažu, odlaže i glomazni otpad, a tu mu nije mjesto. Od istog scenarija strahuju u Resniku gdje je planirana izgradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

- Na toj lokaciji sprema se koncentracija najgorih sadržaja, na kojoj se namjerava preseliti Jakuševac i stvoriti novi daleko veći i opasniji Jakuševac od samog Jakuševca, istaknula je Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Protive se pretovarnoj stanici za biootpad i strahuju od izgradnje spalionice. 

- Mislim da je nekorektno govoriti da gradska uprava u Zagrebu gradi spalionicu, a to je bio plan bivše uprave. Mi smo više puta istaknuli kako nam to nije namjera, naglasio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, 8. veljače 2022.

- Koliko god gradonačelnik to negirao, ovakav centar za pomiješano smeće ima mali postotak odvajanja i ne može funkcionirati bez takvih uređaja, znači, bez spaljivanja, ukazuje Genzić Horvat.

Tomašević tvrdi da je napravio zaokret. Odvajanje otpada na kućnom pragu i recikliranje - prvi je korak u rješavanju problema. 

- Zablude su da ćemo preko noći prestati proizvoditi otpad i da ćemo preko noći odvojeno skupiti otpad, kazao je Zlatko Milanović, stručnjak za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom.

Iz Jakuševca i Resnika poručuju gradonačelniku da je potrebno uključiti i struku kako bi se riješio problem otpada u gradu.

- Ja ne sumnjam da on ima dobre namjere, međutim prvi potezi su samo nastavak politike Milana Bandića, naglašava Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec.

Nitko ne želi otpad u blizini svojih kuća, no negdje se on mora odlagati. Nagomilani problemi morat će se riješiti dijalogom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!