13:59 / 13.06.2019.

Autor: M.Š./Hina/HRT

"Najbolje bi bilo da Povjerenstvo odluči o izuzeću Novaković"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao bi u petak raspravljati tko je nadležan za odluku o izuzeću Novaković.
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao bi sutra raspravljati tko je mjerodavan za eventualnu odluku o izuzeću Nataše Novaković - predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju premijera Plenkovića.

Marija Jelkovec
iz HDZ-a zatražila je skidanje te točke s dnevnog reda. Podsjetimo, riječ je o predmetu u kojem se čeka odluka Povjerenstva o tome je li premijer bio u sukobu interesa prilikom donošenja takozvanog Lex Agrokor.

Dnevni red sutrašnje sjednice Odbora još uvijek ima tri točke. Ona zadnja, vezana za izuzeće Nataše Novaković, koje je zatražio premijer uvrštena je na zahtjev šest oporbenih članova Odbora. Još se ne zna hoće li biti izbačena.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je da bi bilo najbolje da samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donese odluku o izuzeću Nataše Novaković.

Jandroković je ocijenio da ta odluka jest pravno dvojbena i da je treba prepustiti pravnim stručnjacima, koji to znaju najbolje, i onda vidjeti kako nastaviti dalje.

- Prema našim tumačenjima za tu odluku nije nadležan Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a tko je nadležan, zahtjevno je pitanje i odgovor ću prepustiti pravnoj struci da kaže konačnu riječ, poručio je Jandroković, dodavši da je možda najbolji put da samo Povjerenstvo donese odluku o izuzeću Novaković.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije odlučivao je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor,  jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem Novaković.

Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu,  bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!