17:02 / 26.09.2019.

Autor: Hrvoje Gunjača/HRT

Najbolji otpad je onaj koji ne proizvedemo!

-

-

Foto: - / -

Polovicom prošloga stoljeća revolucionarna sirovina - jeftina i lagana - danas je glavni neprijatelj okoliša i najozloglašeniji otpad!
Otoci su izolirane sredine i osjetljivi ekosustavi na kojima gomilanje otpada predstavlja velik problem. I zbog udaljenosti centara za zbrinjavanje i nedostatka lokalne infrastrukture.

Upravo se problemom gospodarenja otpadom na otocima bavi međunarodna konferencija, koja se održava u Šibeniku. Organizirali su je francuska udruga za održivo upravljanje malim otocima, francusko veleposlanstvo i Šibensko-kninska županija.

Polovicom prošloga stoljeća revolucionarna sirovina - jeftina i lagana - danas je glavni neprijatelj okoliša i najozloglašeniji otpad!

- Veliki broj plastičnih proizvoda, kao što su na primjer plastične vrećice, u prosjeku koristimo 12 minuta, a u okolišu ostaju stotine godina, dok se ne razgrade - podsjeća Andrea Gizdić iz Udruge Sunce.

Otoci su dodatno na udaru jer more na njihove obale naplavljuje svu silu otpada. Čak 95 posto ga čini plastika! Turistička sezona pak multiplicira količinu otpada s kojom se moraju nositi kroz godinu. Odvojeno prikupljanje i reciklaža ovdje ne rješavaju problem.

- Plastika koju mi dostavimo u tvrtku koja ju želi otkupiti - trajekt sam i trošak dovoza te plastike je veći nego što dobijemo cijenu od otkupljivača - objašnjava Marin Gregorović, dogradonačelnik Cresa i dodaje da je zapravo krajnje rješenje, koliko god to zvučalo utopistički, smanjenje proizvodnje otpada.

A recept za to, tvrdi struka diljem svijeta, jest - kružno gospodarstvo. Cilj mu je svesti nastajanje otpada na najmanju moguću mjeru održivim gospodarenjem resursima i produžavanjem životnoga vijeka materijala i proizvoda.

- Najbolji otpad je onaj koji ne proizvedemo! Ali ono smeće koje moramo proizvesti - i tu je primjer biootpad, koji čini prosječno u Europi jednu trećinu naše kante - taj otpad se može koristiti. To je resurs - poručuje Sylvain Petit, izvršni tajnik francuske udruge Smilo.

Upravo je šibenski Zlarin, sa svojim projektom "Otok bez plastike", i na ovoj konferenciji istaknut kao ogledni primjer kako se nositi s problemom otpada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!