17:59 / 22.01.2021.

Autor: HRT

Najčešća pitanja koja pacijenti postavljaju liječnicima o cjepivu protiv COVID-19

Najčešća pitanja o cijepljenju

Najčešća pitanja o cijepljenju

Foto: Ilustracija / Pixabay

Zdravstveni djelatnici s Odjela za obiteljsku i društvenu medicinu Sveučilišta Ohio podijelili su najčešća pitanja koja im pacijenti postavljaju vezano uz cjepivo protiv COVID-19:

Koje nuspojave možemo očekivati nakon što primimo cjepivo protiv COVID-19?

Većina nuspojava koje smo dosad vidjeli su blage i obično nestaju u roku od 24 do 48 sati. Normalno je očekivati da tijelo ima imunološki odgovor na cjepivo – to znači da vaše tijelo stvara ta antitijela i radi ono za što je cjepivo i stvoreno.

Neki su ljudi tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva iskusili nuspojave kao što su bol ili crvenilo na mjestu uboda, umor, bolove u mišićima ili zglobovima i glavobolju.

Nuspojave su češće prijavljene nakon primitka drug doze cjepiva.

Kao i kod ostalih cjepiva, osobe koje primaju cjepivo dobit će sve potrebne informacije o rizicima i koristima cjepiva, što učiniti u slučaju nuspojava i pronaći dodatne informacije. Također će primiti i obrazac s informacijama o cjepivu, čim bude dostupan.

Ako osjetite uobičajene nuspojave od cjepiva, još uvijek je potrebno primiti i drugu dozu cjepiva kako bi ono bilo učinkovito. Ako bolujete od ozbiljnih alergija ili ste u prošlosti imali alergijsku reakciju na neko cjepivo, razgovarajte sa svojim liječnikom o sastojcima COVID-19 cjepiva i tome je li ono sigurno za vas.

Je li sigurno primiti cjepivo tijekom trudnoće ili dojenja?

Trudnice i dojilje nisu do sada bile uključene u klinička ispitivanja, pa trenutno nema dostupnih podataka koji bi mogli informirati o rizicima povezanim s cijepljenjem u trudnoći, za vrijeme dojenja i o proizvodnji/izlučivanju mlijeka.

Međutim, ne postoje nikakvi pokazatelji da cjepivo nije sigurno za trudnice. Ispitivanja razvojne i reproduktivne toksičnosti (DART) su u tijeku, a planiraju se i istraživanja cjepiva na trudnicama.

Američki koledž opstetričara i ginekologa preporučuje da se COVID-19 cjepiva ne uskraćuju trudnicama i dojiljama koje udovoljavaju uvjetima za cijepljenje. Razgovor s liječnikom na temelju vaše osobne situacije i čimbenika rizika od COVID-19 može vam pomoći da donesete odluku.

Trebam li dobiti cjepivo ako sam već prebolio/la COVID-19?

I dalje se preporučuje da dobijete cjepivo, čak i ako ste već imali COVID-19. To je zato što dosadašnja istraživanja pokazuju da je broj antitijela proizvedenih nakon što netko dobije COVID-19 (ono što nazivamo prirodnim imunitetom) manje od onih koje tijelo proizvede nakon cijepljenja.

Ako ste trenutno u karanteni zbog izloženosti COVID-19 ili bolujete od istog, trebali biste pričekati da prođe razdoblje karantene da biste primili svoje cjepivo.

Cjepiva protiv COVID-19 su razvijena u rekordnom roku – jesu li sigurna?

Važno je napomenuti da, iako su trenutno dostupna cjepiva protiv COVID-19 razvijena brže nego ikad prije, tehnologija mRNA cjepiva koja se koristi proučava se i usavršava već desetljećima. Cjepiva se također smatraju sigurnima na temelju stroge procjene trenutno dostupnih znanstvenih dokaza.

Ako se ti znanstveni dokazi promijene ili ako postanu dostupni novi podaci, odobrenje za upotrebu cjepiva može se prilagoditi.

Istraživanje Pfizer cjepiva imalo je 43,538 sudionika, a 42% imalo je različito etničko porijeklo. Nisu uočeni ozbiljni razlozi za zabrinutosti vezani za sigurnost cjepiva. Jedini štetni događaji 3. (težeg) stupnja učestalosti veći od ili jednaki 2% bili su umor (3,8%) i glavobolja (2%).

Istraživanje cjepiva Moderna obuhvatilo je 30,000 sudionika, a 37% imalo je različito porijeklo. Nisu uočeni ozbiljni razlozi za zabrinutosti vezani za sigurnost cjepiva. Većina nuspojava bila je blage ili umjerene težine.

Događaji 3. stupnja (teži) uključivali su bol na mjestu primanja injekcije (2,7%), umor (9,7%), bolove ili upalu mišića (8,9%), bolove u zglobovima (5,2%), glavobolju (4,5%), bol (4,1%), i crvenilo na mjestu ubrizgavanja (2%).

Sva ispitivanja cjepiva imaju nadzorne preglede, obično od strane neovisne skupine poznate kao Odbor za nadzor podataka i sigurnosti, koja rutinski procjenjuje sigurnost ili se može izvanredno sazvati radi pregleda bilo kakvih nepredviđenih štetnih događaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!