Najljepši hrvatski dvorac još uvijek okružen muljem

13.08.2023.

20:03

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Iako je prema prvim planovima Hrvatskih voda Trakošćansko jezero već trebalo biti izmuljeno, to se nije dogodilo. Rokovi se stalno prolongiraju, a nedavno je s izvođačem radova zbog kašnjenja, ugovor raskinut. Doznajemo da je novi izvođač ovih dana odabran te će izmuljivanje odraditi za 2 i pol milijuna eura.

Kamioni i građevinska mehanizacija ovih su dana u Trakošćanu, sanira se i gradi pješačka staza oko jezera. Samo jezero i dalje je suho.

- Striktno sam došla ovdje da vidim travu, da vidim gdje bi trebalo biti vode, a sada je nema, rekla je posjetiteljica Magdalen Ancelj.

- Sramota za takvu turističku destinaciju da tako još uvijek izgleda, nadovezala se Roza Maltarić.

Nakon šest desetljeća taloženja mulja, dva milijuna eura vrijedan projekt izmuljivanja bisera Hrvatskog zagorja počeo je potkraj 2021.

Umjesto jezera, izvođač iza sebe ostavio savanu


Tvrtka Bagerkop Roberto počela je čišćenje prije nešto manje od dvije godine, prema prvim procjenama danas smo trebali imati ovdje očišćeno jezero no ostala je prava savana.

Današnjim danom izmuljeno je samo 14 % jezera, odnosno izvađeno manje od trideset tisuća kubnih metara sedimenta, od predviđenih dvjesto tisuća. Tadašnji je izvođač tvrdio, mulja je mnogo.

- Ima više sedimenta nego planirano, dolje je tri i pol metra, dolje ga ima puno više, nismo došli do dna ali ima ga puno više, objasnio je izvođač Boris Rauš.

Zbog kašnjenja s radovima Hrvatske su vode s tvrtkom Borisa Rauša raskinule suradnju.

Direktor VGO-a: Naplatili smo garanciju, ostalo je na pravosuđu


- Mi smo potpisali Ugovor i sedam dodataka ugovora s tom tvrtkom i mi smo trećeg srpnja naplatili garanciju od 201 tisuća eura, a sve drugo što će se s njima odvijati je u nadležnosti pravosuđa gdje mi kao Hrvatske vode ne možemo ni zakonski ne smijemo utjecati, rekao je direktor VGO-a, Milan Rezo.

Ovih je dana odabran novi izvođač. Riječ je o varaždinskom Hidroingu. Iako je ponudu dala i tvrtka HIS iz Višnjice.

- Nismo mogli prihvatiti ponudu od društva koje se također javilo, HIS Višnjica jer oni su nudili 5.64 milijuna eura u odnosu na našu procjenu od 2.5 milijuna. Ne vjerujem da itko razuman ne bi prihvatio tu ponudu jer se radi o čišćenju jezera i eventualnom uređenju staza, dodao je Rezo.

Za koji tjedan počet će izmuljivanje, a ako vrijeme posluži, iz Hrvatskih voda jamče da će barem dio jezera biti očišćen do kraja godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!