Najpozitivniji hrvatski političar je 'Nitko'

08.11.2018.

10:01

Autor: HRT

default error photo
Da su parlamentarni izbori provedeni početkom studenoga, HDZ bi osvojio 28,4% glasova birača, SDP 17,4%, Živi zid 12,1%, a Most 6,3%, pokazuju rezultati istraživanja političkih preferencija u Hrvatskoj CRO Demoskop agencije Promocije plus.
Da su parlamentarni izbori provedeni početkom studenoga, HDZ bi osvojio 28,4% glasova birača, SDP 17,4%, Živi zid 12,1%, a Most 6,3%, pokazuju rezultati istraživanja političkih preferencija u Hrvatskoj CRO Demoskop agencije Promocije plus. 

HDZ i Most zabilježili su međumjesečni rast, a u padu su SDP i Živi zid.

"Nitko" - na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara

Na vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara vratio se, nakon tri mjeseca, "Nitko" (nijedan političar) i potisnuo predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović na drugo mjesto. "Nitko" je najučestaliji ovomjesečni odgovor s izborom od 21,1 posto (prema 20% u listopadu). Na drugom je mjestu predsjednica Grabar-Kitarović s izborom od 20 posto (prema prošlomjesečnih 19,8 posto).

Tako je približavanje desnim pozicijama u društvu umanjilo izbor za najpozitivniju političku osobu u zemlji za 1/4 (s prošlomjesečnih 25,2% na sadašnjih 19,4%). Premijer Plenković zadržao se na trećem mjestu s 11,4% izbora (prije mjesec dana 9,7%). Ovomjesečni izbor ujedno je i najbolji rezultat premijera Plenkovića na ljestvici najpozitivnijih hrvatskih političara u posljednjih dvanaest mjeseci.

Slijedi Anka Mrak-Taritaš s izborom od 6,8 posto (u listopadu 7,3 posto), dok je Ivan Sinčić na petom mjestu s 4,9 posto (u listopadu 6 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Ivan Pernar (3,7 posto), Zlatko Hasanbegović (3,2 posto), Zoran Milanović (2,7 posto), Tonino Picula (2,3 posto) i Božo Petrov (2,2 posto). Zanimljivo je kako ni ovaj mjesec među deset najpozitivnijih hrvatskih političara nema predsjednika najveće oporbene stranke Davora Bernardića koji s 1,2 posto izbora dijeli četrnaesto mjesto.

Plenković na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s 24,4 posto (u odnosu na 25,4 posto iz listopada). Na drugom je mjestu Davor Bernardić s 12,6 posto (u listopadu 14,4 posto). Na trećem su mjestu "Svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s 11,8 posto (prema 12,9 posto iz listopada). Četvrto mjesto drži Milorad Pupovac s 7,7 posto (u listopadu 8,5 posto), a slijedi Milan Bandić (5 posto prema 1,2 posto iz llistopada). Među deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Zlatko Hasanbegović (4,9 posto), Kolinda Grabar-Kitarović (sada 3,7 posto u odnosu na 1,3 posto prije mjesec dana), Milijan Brkić (3 posto), Gordan Jandroković (2,7 posto) i Milan Kujundžić (2,4 posto).

Hrvatska ide u pogrešnom smjeru - smatra 74,3% ispitanih

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 20 posto građanki/građana (prema 19,8 posto iz listopada). U ovomjesečnom istraživanju 74,3 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,3 posto iz listopada. Kakav je smjer zemlje ne zna 5,7 posto građana/ki. Udio društvenih optimista među glasačima HDZ-a iznosi 62 posto (listopadu 57,6 posto), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio niži i iznosi 50 posto. Među glasačima SDP-a udio društvenih optimista je znatno niži i iznosi samo 5,3 posto.

Potpora Vladi 32%, a nepodrška 50,6%, ali najveća ocjena u 12 mj. - 2,25

Razina potpore politici Vlade RH u dvadesetom i četvrtom mjesecu njezina mandata iznosi 32 posto (prema 31,6 posto iz prethodnog mjerenja u listopadu). Kad je riječ o nepodršci politike Vlade, u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 50,6 posto (u listopadu je iznosila 54,7 posto). Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu koja u ovomjesečnom istraživanju iznosi 2,25 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,15). To je najviša ocjena rada Vlade u posljednjih dvanaest mjeseci. Kad je riječ o biračima stranaka pozicije i opozicije, najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,25), dok je ona najniža među glasačima Živog zida (1,75).

Najvažniji događaj u mjesec dana - problemi u brodogradilištima

Najvažnija tema/događaj u posljednjih mjesec dana su problemi u dva brodogradilišta (Uljanik i 3. maj), i to za 28,1 posto hrvatskih građana. Pojačani pritisak migranata na BiH granici prema Hrvatskoj najvažnija je tema za 10,5 posto građana, dok su rasprave o mirovinskoj reformi i prosvjed protiv reforme na trećem mjestu s 8,6 posto. Odluka suda u Londonu o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj najvažniji je događaj za 7,8 građana, a slijedi potvrda nagodbe za Agrokor od Višeg trgovačkog suda u Zagrebu s 5,8 posto. Iseljavanje mladih i problem s radnom snagom u zemlji je izbor 5,3 posto građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!