14:59 / 22.01.2018.

Autor: HRT

Najštedljiviji hrvatski gradonačelnik Ante Pranić iz Vrgorca

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ostalih devet najštedljivijih gradonačelnika, kada su plaće u pitanju, prima do 10.000 kuna mjesečno, dok s druge strane najviše njih 21 prima između 13.000 i 14.000 kuna.
Vrgorački gradonačelnik Ante Pranić najštedljiviji je gradski čelnik u Hrvatskoj, mjesečno prima 4306 kuna neto i jedini je gradonačelnik s plaćom nižom od prosječne hrvatske plaće, objavio je portal gradonačelnik.hr u analizi plaća gradskih i županijskih čelnika.

Ostalih devet najštedljivijih gradonačelnika, kada su plaće u pitanju, prima do 10.000 kuna mjesečno, dok s druge strane najviše njih 21 prima između 13.000 i 14.000 kuna. Status gradonačelnika volontera ima 20 gradonačelnika od kojih se dio, većinom saborskih zastupnika, odrekao volonterske naknade.

Podaci o plaćama gradonačelnika dostupni su u njihovim imovinskim karticama koje su prijavili nakon stupanja na dužnost, odnosno nakon lokalnih izbora u lipnju prošle godine.

Portal gradonačelnik.hr napominje da je Pranić, nakon dolaska na vlast na prijevremenim izborima 2016., odmah srezao plaće u gradskoj upravi, pa i svoju vlastitu te na taj način u proračunu uštedio milijun kuna. Njegovo je geslo da gradonačelnikova plaća mora pratiti sudbinu proračuna, a gradonačelnik dijeliti sudbinu svojih građana.

"Kada smo preuzeli upravljanje gradom dočekala nas je katastrofalna financijska situacija. Grad je bio opterećen milijunskim dugovanjima, a mjesečna likvidnost bila je upitna. Više se izdvajalo za masu plaća nego što su bili mjesečni prihodi grada. Jedina moguća vatrogasna mjera bila je trenutačno smanjenje rashoda za zaposlene jer plaća gradonačelnika i ostalih djelatnika uprave mora pratiti sudbinu proračuna", kaže Pranić.

Tim rasterećenjem krenuli su vraćati dugove, ali i pokrenuli izradu projektnih dokumentacija jer, ističe, gradski proračun nikada ne smije služiti isključivo za isplatu plaća, već mora biti razvojni. Prije nego što je Pranić preuzeo upravljanje gradom izdvajanje za masu plaća djelatnika gradske uprave iznosilo je dva milijuna kuna godišnje, dok su 2017. završavali s milijun kuna izdvajanja za plaće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!