10:15 / 08.07.2019.

Autor: HRT

Najteže je bilo na području Vukovara, Zadra, Bjelovara, Krapine

Hampovica, foto: Damir Spehar/PIXSELL

Hampovica, foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Olujno nevrijeme praćeno kišom, vjetrom, a ponegdje i tučom pogodilo je noćas i jučer poslijepodne velik dio zemlje.
Olujno nevrijeme praćeno kišom, vjetrom, a ponegdje i tučom pogodilo je noćas i jučer poslijepodne velik dio države. Rušilo je stabla, odnosilo krovove, ukratko - napravilo golemu štetu. Najteže je bilo na području Vukovara, Zadra, Bjelovara, Krapine.- Osvježenje, ali i nevrijeme: tuča, letjeli krovovi, stablo palo na šator 
- Kod Molata u zadarskom arhipelagu spašeno 58 osoba 

Jedna osoba teže je ozlijeđena, a dvije lakše u nevremenu koje je jučer popodne s jakom kišom i ledom zahvatilo dijelove Vukovarsko-srijemske županije prouzročivši veliku materijalnu štetu, izvijestili su iz županijske uprave.

Najteže je pogođeno područje jugoistočnog dijela županjske Posavine, Općina Drenovci te Općina Trpinja i dijelovi Grada Vukovara.

Županijski centar 112 zabilježio je preko 350 poziva zabrinutih građana. Velike štete zabilježene su u općini Drenovci, na stambenim objektima, prometnicama, javnim objektima a najveća šteta nastala je na osnovnoj školi Ivana Meštrovića u Drenovcima, gdje je olujni vjetar skinuo krov sa škole, a jaka kiša natopila učionice i uništila informatičku opremu. Oštećena je prometna signalizacija, a dio naselja Đurići, Posavski Podgajci i Račinovci ostali su bez električne energije. 

Iz Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, koji se sastao u nedjelju navečer u Drenovcima na izvanrednoj sjednici, upućen je apel službama, prije svega HEP-u, Županijskoj upravu za ceste i komunalnim poduzećima da sve svoje kapacitete stave na raspolaganje kako bi se život u pogođenom području što prije stavio u normalu i kako bi komisije za popis šteta što prije mogle započeti sa radom.

Čak 70-ak dojava o raskrivenim kućama kojima je vjetar odnio krov te o srušenim električnim stupovima i stablima, zaprimio je Županijski centar 112 nakon olujnog nevremena koje je u nedjelju poslijepodne pogodilo Krapinsko-zagorsku županiju.

Najviše dojava zaprimljeno je s područja Pregrade, Desinića, Petrovskog, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Škarićeva, Sv. Križa Začretja, Zagorskih Sela i Huma na Sutli.

Nevrijeme koje je sinoć zahvatilo područje Slavonskog Broda oštetilo je krovove i u hale Đuro Đaković - Specijalnih vozila ukupne površine više stotina kvadratnih metara. Olujni vjetar odvojio je krovni pokrov od konstrukcije i otpuhao ga na okolne objekte. Zabilježeno je višestruko oštećenje krova, polomljeni su svjetlarnici i stakla, a dijelovi krova i noseće grede su pale unutar objekata, kaže se u priopćenju. Nema ozlijeđenih ni stradalih radnika.

Zbog posljedica nevremena prekinuta je proizvodnja, koju je, kako se navodi, zbog velike dinamike proizvodnje i ugovornih obveza isporuka nužno hitno uspostaviti te je jutros pokrenuo preseljenje proizvodnje iz ugroženih objekata u druge raspoložive prostore.

U Virovitičko-podravskoj županiji olujni vjetar oštetio je krovište osnovne škole, a stradale su i poljoprivredne površine.

Može se reći da je Zadar pogodio tornado. Pijavica je poharala sve pred sobom, vjetar je puhao silinom od 110 kilometara na sat, javlja HRT-ova novinarka Žana Morović-Rudić.

Najvećih problema bilo je sa srušenim stablima, mnoga su pala na automobile. Vatrogasne postrojbe cijelu su noć izlazile na brojne intervencije.

Na Boriku je teško oštećen novootvoreni kamp, ali ozlijeđenih nije bilo. 

Alen Rukavina iz Lučke uprave u Zadru rekao je da je bilo 20 nasukavanja, ali da će brojevi sigurno biti i veći. Dodao je da je na Molatu nasukano pet jedrilica na kojima je bilo 50-ero djece. Svi su spašeni i zbrinuti.
"