Tužna godišnjica u Vukovaru

18.11.2022.

19:08

Autor: Šime Vičević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Vukovar

Vukovar

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Kolonom sjećanja i danas je odana počast onima koji su 87 dana pružali herojski otpor višestruko nadmoćnijem agresoru. Poginulo je najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila. Nakon sloma obrane, u Vukovar su ušli pripadnici tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojbi. U potpuno razrušenom gradu slijedili su dani terora. Žene, djeca i starci otjerani su u progonstvo, nekoliko tisuća branitelja i civila odvedeno je u srpske koncentracijske logore. Na popisu zatočenih i nestalih još su 383 osobe kojima se tih dana u Vukovaru izgubio svaki trag.

Bolna riznica uspomena otvorena je i danas - 31 godina prošla je od strašnog ratnog vihora i pada Vukovara, ali emocije i dalje ne blijede. Uz tisuće ljudi iz cijele Hrvatske, Kolona sjećanja krenula je iz vukovarske bolnice.

- Odveden mi je sin iz bolnice, na Ovčaru i tamo je ubijen nismo ga našli. Drugi sin je završio 9 mjeseci u logoru, muž 5 mjeseci, tako da baš mi je teško, rekla je Marija Živković.

- Dani su bili jako teški, u uvjetima da vam ne pričam kakvi su bili, bez sanitetskog materijala, bez lijekova, bez vode, bez struje, ali mi smo jednostavno bili sloga, složno smo bili i valjda nas je to sve držalo, rekla je Ružica Đurić, medicinska sestra vukovarske ratne bolnice.

Vukovarska bolnica za mnoge je značila spas, a drugima je bila mjesto s kojeg su odvedeni u logore.

- Najveći zločin u novoj Europi se dogodio ovdje u Vukovaru. Nažalost, vrlo malo ili nitko nije odgovarao, naglasio je Dragutin Guzovski, predsjednik Društva logoraša Vukovarsko-srijemske županije.

Plenković: Vukovar je temelj hrvatske slobode

I ove godine u Koloni sjećanja koračao je državni vrh, ali bez predsjednika Milanovića koji je bio u Škabrnji. Poruka Gradu Heroju ni ovaj put nije izostala.

- Vukovar je temelj hrvatske slobode, hrvatske demokracije i hrvatske samostalnosti. Imena brojnih hrvatskih branitelja i žrtava Vukovara vječno su upisana u povijest Hrvatske, u temelje naše domovine i temelje naše slobode, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Teški i mučni dani rata za Vukovarce su završeni, ali ne i zaboravljeni. Ono što se dogodilo u Hrvatskoj, nažalost, nije bila opomena jer novim ratnim zbivanjima svjedoči cijeli svijet.

- Mi nosimo svoje iskustvo, razumijemo bolje možda nego drugi što se danas događa u Ukrajini i zbog toga s još snažnijim osjećajima, s još više ponosa, ali i tuge za onima koji su otišli sjećamo se grada Vukovara, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

"Naša mladost je izginula"

Uz sve one koji su došli odati počast žrtvi Vukovara, na čelu kolone bili su oni koji su kao djeca proživjeli ratne strahote, a ponosno su se vijorile i zastave postrojbi. Hod je ovo za slobodu i sve hrabre borce.

- Da se u miru, u molitvi i u sjećanju na sve naše žrtve prisjetimo svega što smo kao narod prošli u Domovinskom ratu, naglasio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

- Naša mladost je izginula. Njihovi izlasci, njihove zabave, njihovi tulum je bio rat. Sve što su imali dali su za Republiku Hrvatsku, istaknuo je Ivica Arbanas, prvi zapovjednik obrane Vukovara.

- Mi se, nažalost, ovdje i prebrojavamo, sve nas je manje. Ova prošla godina nam je dio zapovjednika pokosila, ali bit ćemo tu dok budemo mogli, rekao je Branko Borković Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

Ratne rane mnoge i dalje peku

Vukovar je proživio svoju kalvariju. Godine prolaze, a za zločin još nitko nije kažnjen. Ratne rane mnoge i dalje peku.

- Svi znamo tko su zapovjednici, jedino to pravosuđe i institucije ove države ne znaju, to je njihova sramota, to je sramota i svih nas i to je neopisivo i neobjašnjivo. Jedina riječ koju ja mogu reći, a da ne budem prost, je izdaja, rekao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Otvoreno je i pitanje nestalih osoba kojima se izgubio svaki trag. Otišli su i nisu se vratili.

- Da bi se zaista otkrila mjesta gdje se nestali nalaze, bitno je da imamo suradnju onih koji o tome znaju više nego mi, a oni koji znaju više nego mi nisu u Hrvatskoj, nego su u Beogradu, naglasio je premijer Plenković.

Hodalo se vukovarskim ulicama za budućnost i da bi se prkosilo zaboravu. Počast je odana i na Memorijalnom groblju. Svima onima na koje, poput vječne vatre, uspomena nikad neće izblijedjeti.

Šoljić: Vukovar je istrpio jako puno i ima budućnost

Najtužniji dan za Vukovarce u godini još je tmurnijim učinila kiša koja je nesmiljeno padala. Na 31. godišnjicu pada Grada Heroja iz Vukovara za Dnevnik HTV-a javio se reporter Petar Vlahov i razgovarao s Franjom Šoljićem. Petar Vlahov je u uvodu rekao kako obilježavanje žrtve Vukovara za Hrvatsku nije puka formalnost i nije samo simbolika.

- Ovo je možda najteži trenutak u novijoj povijesti Hrvatske kojeg se sjeća Vukovar i cijela Hrvatska. Slom obrane Vukovara ujedno je i pobjeda vukovarskih branitelja, ali i Hrvatske u Domovinskom ratu koja je duboko urezana u memoriji svih Hrvata. Današnja Kolona sjećanja pokazala je da ovo nije samo puka formalnost koja se nepregledno provlačila kroz vukovarske ulice, unatoč jakoj kiši i nevremenu koja je neprestano padala, rekao je Vlahov. 

Franjo Šoljić je naglasio kako smo danas imali priliku dostojanstveno provesti Kolonu sjećanja na žrtvu Vukovara. 

- Po ovakvoj kiši - to nije slučajnost. Kada je toliko ljudi, cijela je Hrvatska spojena s Vukovarom. Puno mladih i budućnosti za koju smo se borili i stvarali Hrvatsku, koja će nas branitelje sutra naslijediti, koji će ostati ovdje i sjećati se Vukovara, herojske obrane Vukovara, ali i Vukovara koji je dao vremena cijeloj Hrvatskoj da se pripremi za obranu od srbočetničke agresije koju sve više čujemo javno od naših političara. Sve više se naglašava da je to srbočetnička agresija koja je bila provedena i teror nad građanima Vukovara. Posebice ona vrsta terora kada je sam grad slomljen, koji su proveli na nedužnoj djeci i nedužnim civilima i ranjenicima vukovarske bolnice, rekao je.

Smatra kako su svi svjesni da je tada Hrvatska imala embargo i sve moguće zabrane.

- U Hrvatsku niste mogli uvesti ni čačkalicu koja bi služila braniteljima da obrane Hrvatsku. Ukrajinci i Ukrajina herojski brane svoju državu i to je kontra situacija. Velike napore ulaže Europa i cijeli svijet. Da smo mi u to vrijeme imali pomoć tog obima, naša agonija bi trajala jako kratko, rekao je. 

Istaknuo je kako je Vukovar obnovljen, ali gradu nedostaje duše. 

- Tu sve opet kreće od branitelja da ukazuje i bude jedan korektor Vladi i ministrima, ali i lokalnim vlastima koja će ih usmjeriti kako bi ta duša živjela i sutra. Vukovar je istrpio jako puno i još će istrpjeti. Vukovar ima budućnost, naglasio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!