17:29 / 23.09.2018.

Autor: P.F./HRT

Najveća pustolovna utrka u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Utrka je startala 19. rujna na ninskom trgu, a 20 četveročlanih timova otputilo se na 350 km dugu pustolovnu epopeju kroz prekrasna krška bespuća Zadarske županije.
Pobjednici prvog izdanja pustolovne utrke Adventure Race Croatia članovi su proslavljenog tima Ertips iz Francuske, koji su utrku završili nakon 56 sati i 6 minuta i više od 350 km iznimno zahtjevne, ali i atraktivne staze. Svoj status favorita potvrdili su doveslavši u cilj u Petrčanima skoro pet sati prije drugoplasiranog tima Intersport Slovenia AR Team.

Utrka je startala u četvrtak, 19. rujna u 20 sati na središnjem ninskom trgu, a 20 mješovitih četveročlanih timova iz deset europskih zemalja i Australije otputilo se na 350 km dugu pustolovnu epopeju kroz prekrasna, ali i tehnički vrlo zahtjevna krška bespuća Zadarske županije. 

Nakon gotovo tri noći i dva dana neprekidnog trčanja, orijentacije, vožnje bicikla, veslanja u kajaku po moru i rijekama, penjanja i spuštanja po užetu, pa čak i špiljarenja, Sam Hubert, Clement Eldin, Stephanie Bianchi i Julien David Barranger stigli su na cilj umorni, ali sretni: Samo smo željeli završiti utrku u svom tempu, brinući se o svim članovima tima, sa što lakšim tranzicijama i dovoljno odmora, rekao je Sam Hubert na cilju.

Tomaž Cankar, Klemen Udovič i Tilen Potočnik osvojili su drugo mjesto za Sloveniju, a četvrta članica tima Intersport, Paula Vrdoljak, srebrnu medalju je donijela u svoju Hrvatsku. Najveće iznenađenje utrke bio je sjajan nastup mladog slovenskog tima Pustolovec Rajd 2, čiji su članovi  Barbara Jolič, Jure Zmrzlikar, Franci Soklič i Jure Čebašek osvojili izvrsno treće mjesto. Jedina hrvatska ekipa Space Goats Ciklus Team završila  je utrku na 16. mjestu.

ARC 2018 dio je kalendara svjetske serije pustolovnih utrka Adventure Race World Series kao jedna od samo četiri demo utrke ove godine i jedina takva u Europi. Prvo izdanje utrke u potpunosti je ostvarilo, pa čak i nadmašilo očekivanja, kako organizatora, tako i natjecatelja.

Službeni sudac utrke, Danac Lars Bukkehave bio je vrlo zadovoljan organizacijom, te predviđa utrci sjajnu budućnost: Odradili ste odličan posao, na iznimno zahtjevnom terenu. Trkačke dionice su sigurno najteže od svih europskih utrka, s maštovito i znalački osmišljenom rutom i kontrolnim točkama. Ova utrka zaista predstavlja Hrvatsku u najboljem svjetlu, imate se čime ponositi, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!