12:56 / 25.03.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/HRT

Najviše požara u okolici Splita

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević

Foto: HTV / HRT

Iako se čini kako je sezona požara još daleko od nas, upravo u ovo doba godina u Hrvatskoj povećana je opasnost od požara otvorenog prostora – to su požari trave, niskog raslinja, šume, strništa, i sve ono što može nekontrolirano gorjeti na otvorenom prostoru. O tome su u emisji "Dobro jutro, Hrvatska" govorili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

 

- Takvi požari imaju i poseban tijek gorenja, jer dosta ovise o meteorološkim uvjetima i uvjetima na terenu, kaže glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, te napominje kako je velik broj takvih požara izazvan ljudskom radnjom – što namjerno, što iz nehaja, te predstavljaju veliku opasnost kod proširenja požara na veće površine. To vidimo i ove godine, kada je puno veći broj požara u odnosu na prošlu godinu, rekao je.


Najgore je u okolici Splita


Ivan Kovačević, zapovjednik vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije, dodaje kako je, statistički gledano, ove godine situacija oko Splita možda i najgora po pitanju požara. 


- U protekloj godini imali smo nekih 450 požara, a sada smo na 752. Sva ta povećanja požara dogodila su se isključivo u zadnjih mjesec dana, kaže. Iz tog razloga izdana je posebna zabrana paljenja na otvorenom. Zabranili smo vatrogasnim postrojbama da izdaju dopuštenja za loženje na otvorenom dok ne bude prva obilnija kiša, napominje Kovačević.


Vatrogasci rješavaju situaciju kada se požar već dogodi, te postoje i preventivne radnje, ophodnje i dodatna dežurstva od strane vatrogasnih postrojbi kako bi se požari spriječili. Ipak, najveća zadaća u prevenciji i kontroli je na djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji vrše izvide i postupanja. 


- S policajcima Splitsko-dalmatinske županije na tjednoj bazi imamo sastanke, zajedničke patrole i ophodnje. Međutim, vatrogasci nisu tu da pišu kazne, to sve ide na sud, objašnjava Kovačević.


Savjeti i edukacija građana


Širenju požara pogoduju i vjetrovi kojih u posljednje vrijeme ima sve više, što je izrazito opasno - posebice u sušnim razdobljima kakvima svjedočimo o ovo doba godine. 


- Javite se vatrogascima, slušajte upute, ne palite za vrijeme vjetra i držite se svih uputa koje mogu spriječiti da do požara ne dođe, upozorava Tucaković.  Mnogo je edukacija za građane koje se provode putem propagandnih emisija, velikih plakata i brošura, od strane vatrogasne zajednice i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Svi se skupa moramo toga pridržavati, ali potrebno nam je još više kontrola u tom dijelu, kazao je.

Treba se pridržavati zakona i problema neće biti


Kovačević kaže kako postoje zakonski propisi po pitanju paljenja, te da problema neće biti ako ih se budemo pridržavali. 


- Vlada donosi akt 'Program aktivnosti u provedbe posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku' – tu su navedeni svi pravni subjekti, njihove zadaće, tko je izvršitelj, tko sudionik, i tu u pravilu nema problema. Što se tiče fizičkih osoba, najvažnije je da se prilikom bilo kakvog spaljivanja na otvorenom jave nadležnoj vatrogasnoj postrojbi koja će im izdati odobrenje ili neće – ovisno o vremenskim uvjetima, i uputit će ih u kojoj situaciji mogu ili ne mogu paliti, rekao je.


Danas vatrogaci pomažu i oko zbrinjavanja raseljenih iz Ukrajine 


Statistički gledano, najviše požara na otvorenom događa se u turističkoj sezoni. Vatrogasne postrojbe pripremne su, i opreme ima dovoljno, kaže Tucaković. Ovih dana hrvatske vatrogasne postrojbe pomažu i Ukrajini. Uključeni su u pomoć oko zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine – od prijevoza, dežurstava, služe pomoć Crvenom Križu, policiji. Bilo kome da je potrebno, vatrogasci su na raspolaganju, zaključuje Tucaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!