Najviše se hrane baca u urbanim sredinama

11.05.2023.

14:13

Autor: Vijesti u 14/IMS/M.Š./HRT

Melkior Bašić

Melkior Bašić

Foto: HTV / HRT

Najnovija istraživanja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu pokazuju da više od 50 posto ispitanih Hrvata uvijek čita rok trajanja na deklaraciji, gotovo polovica njih se drži pravilnog skladištenja hrane, smrznutu hranu kupuju tek na kraju kupovine, no podaci pokazuju i da se najviše hrane baca u urbanim sredinama.

Sve to, ali i pojam "nove hrane" saznajemo na panelu "EU bira sigurnu hranu" koji je održan u Osijeku.

Uvod je to u kampanju koja će se provoditi do kraja rujna u 16 zemalja članica EU.

- Vezano za bacanje hrane, tu smo isto detektirali da se najviše hrane baca, ustvari populacija između 40 i 55 godina dok oni stariji od 70 godina najmanje ustvari bacaju hranu, kaže Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

- U novu hranu spada sve ono što nije bilo u primjeni do svibnja 1997.godine, tu spadaju i kukci , ali isto tako neki proizvodi koji su iz trećih zemalja, ističe posebna savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković.

- Namirnicu svaku prije no što ideš koristiti, obavezno ju oprati, i što je jako bitno, imati više dasaka, za sjecakanje, prilikom mijenjanja kategorije namirnica ak idete iz sirovog mesa u sirovo povrće uvijek perite dasku i perite nož, to je najbitnije i najsigurnije za sve, kaže chef Melkior Bašić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!