18:10 / 26.11.2018.

Autor: R.I./I.H./HRT

Najviše ubojstava žena u lipnju, studenom i siječnju

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

"Ako govorimo o nekakvom trendu u RH 25 do 30 posto svih ubijenih u Hrvatskoj su žene koje su ubijene od njima bliskih osoba", rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
Lipanj, studeni i siječanj mjeseci su u kojima se bilježi najviše ubojstava žena, i to srijedom u popodnevnim satima.

Najrizičnije su Zagrebačka, Šibensko- kninska i Osječko- baranjska županija. Dio je to predstavljenog istraživanja MUP-a u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Želimo poslati jednu jasnu poruku znači nultu stopu tolerancije na nasilje općenito, a posebno na nasilje nad ženama. I isto tako želimo sve pozvati, a posebno žrtve da nasilnika prijave kako nasilje nebi prošlo nekažnjeno", rekao je Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke.

"Kada govorimo o smrtnosti žena, tada je 2016., 2017. ubijeno 38 žena od čega 33 od njima bliskih osoba. Ako govorimo o nekakvom trendu u RH 25 do 30 posto svih ubijenih u Hrvatskoj su žene koje su ubijene od njima bliskih osoba", rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!