09:34 / 21.09.2020.

Autor: Hina

Nakladnicima opomene zbog otkrivanja identiteta maloljetnih žrtava

Ilustracija (foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ilustracija (foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

VEM ističe da su mediji lani najviše zakazali u ''slučaju Pag''.
Vijeće za elektroničke medije (VEM) lani je medijskim nakladnicima izreklo petnaest upozorenja i opomena zbog kršenja prava na zaštitu maloljetnika, od kojih se čak deset odnosilo na otkrivanje identiteta djece - žrtava različitih oblika nasilja.

Iako se brojni mediji pozivaju na profesionalne i etičke standarde te navode da se ''ustežu od objavljivanja bilo kojeg elementa koji bi doveo do identifikacije maloljetnika kao žrtve'', uključivši čak i identitet osumnjičenog pedofila u najnovijem slučaju u Zagrebu, VEM ističe da su mediji lani najviše zakazali u ''slučaju Pag''.
Otac bacio djecu s kata - doveden u pritvor
U izvještavanju o tom tragičnom događaju u kojem je otac bacio svoje četvero djece s balkona, čak pet televizija i četiri portala objavilo je pojedinosti iz obiteljskih odnosa i privatnog života djece koje bi mogle dovesti do prepoznavatelja maloljetnika i ugrožavanja njegove dobrobiti, ističu u VEM-u.

Podaci koji mogu dovesti do prepoznavanja i ugrožavanja dobrobiti djece

''Te pojedinosti obuhvaćaju podatke kao što su ime i prezime oca djece, dob i zanimanje, videozapise koje prikazuju oca djece do adrese kuće u kojoj se tragedija dogodila. Navođenjem ovih informacija nedvojbeno je utvrđeno da su ti mediji objavili dovoljno osobnih podataka koji mogu dovesti do prepoznavanja i ugrožavanja dobrobiti djece'', navodi se u izvješću.

Pozivajući se na zakonske odredbe, ističu kako nije dopušteno objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet djeteta do 18 godine uključenog u slučajeve bilo kojeg nasilja niti iznositi pojedinosti iz djetetovih obiteljskih odnosa i privatnog života.

''Vijeće je smatralo nespornim da medijska prezentacija djece žrtava nasilja dovodi do njihove sekundarne viktimizacije'', zaključuju u VEM-u.

Kako se navodi u izvješću rada Agencije za elektroničke medije u 2019. redoviti nadzor programa primarno je bio usredotočen na odredbe Zakona o elektroničkim medijima koje se odnose na zaštitu maloljetnika te dodatno propisanim pozakonskim aktom Pravilnikom o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima.

Sporni filmovi i zabavne emisije

Nadzor je u prvom redu obuhvaćao filmove i zabavne emisije u kojima se utvrđuje prisutnost grubog nasilja, seksa, vulgarnih izraza i prizora, prizora zloporabe opijata, duhana u štićenom vremenu objavljivanja, odnosno, ako je riječ o elektroničkim publikacijama, na naslovnim stranicama.

Kada je riječ o informativnim programima, u pogledu zaštite maloljetnika nadzor je usredotočen na otkrivanje slučajeva u kojima uznemirujući prizori nasilja nisu najavljeni prethodnim upozorenjem ili se objavljuju informacije o maloljetnicima uključenima u različite oblike nasilja.

U vrijeme najave raspravljanja o tom izvješću u Hrvatskom saboru, u dijelu medija otkriven je najnoviji slučaj nasilja nad maloljetnicima u kojem se reporter povremeni vanjski suradnik jednih dnevnih novina sumnjiči za pedofiliju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!