13:55 / 28.05.2020.

Autor: HRT

Naknade za njegovatelje podignute na 4 tisuće kuna

Foto: arhiva, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: arhiva, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Naknada za roditelje njegovatelje i njegovatelje osobe s invaliditetom povećava se s 2.500 mjesečno na 4.000 kn uz pripadajuće doprinose.
Naknada za roditelje njegovatelje i njegovatelje osobe s invaliditetom povećava se s 2.500 mjesečno na 4.000 kuna uz pripadajuće doprinose, odlučila je Vlada na sjednici, a premijer Andrej Plenković ističe da je to pozitivnan iskorak i snažna poruka onima kojima je najteže.

- Na sjednici Vlade o planu za oporavak

Vlada je odluku o povećanju donijela kroz uredbu o izmijeni Zakona o socijalnoj skrbi, a uz 4.000 kuna naknade, bit će plaćeni i pripadajući doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Premijer je u uvodu sjednice rekao kako je to snažna poruka za roditelje, njihovu djecu, "one kojima je objektivno vrlo teško". "A na ovaj način radimo pozitivan iskorak", dodao je.

Bedeković: Visina naknade nije se mijenjala 12 godina

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković navela je da taj status trenutačno u Hrvatskoj ima 4859 osoba, kao i da se visina naknade nije mijenjala punih 12 godina.

- Stoga imam potrebu naglasiti da je ovo povećanje nastavak sustavne skrbi ove vlade za najugroženije skupine, dodala je te ustvrdila kako se povećanjem naknade olakšava integracija u društvo osoba s invaliditetom koje trebaju 24 satnu skrb te sam život u obiteljima s osobama s invaliditetom.

Dopunjen Zakon o Popisu poljoprivrede

Vlada je uredbom izmijenila i dopunila i Zakon o Popisu poljoprivrede 2020. te će se taj popis, umjesto u jednoj, odvijati u dvije faze, a sve zbog utjecaja koronakrize. Uredbom je utvrđeno da će se popis, umjesto od 1. do 30. lipnja, kako je predviđeno osnovnim zakonom, provesti u razdoblju od 1. do 30. lipnja za poslovne subjekte, a za obiteljska poljoprivredna gospodarstava u razdoblju od 14. rujna do 14. listopada.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!