16:39 / 31.12.2018.

Autor: HRT

Naknade za novorođenče - promidžbeni trik ili pojas za spašavanje

-

-

Foto: - / -

Može li najnovija Vladina mjera o rasterećenju poslodavaca koji žele isplatiti nagradu za novorođenče ublažiti alarmantan pad nataliteta?
Može li najnovija Vladina mjera o rasterećenju poslodavaca koji žele isplatiti nagradu za novorođenče ublažiti alarmantan pad nataliteta?

Demografi smatraju da je to Vladin promidžbeni trik i novogodišnji poklon. Čak 61 tisuća umrlih osoba više od novorođenih u posljednje tri godine upozorava na alarmantno demografsko stanje. Rodilje pak svaku vijest o bilo kakvoj financijskoj potpori radosno dočekuju.Uz poslodavce jednokratnu novčanu naknadu za svako novorođeno dijete od dvije tisuće 380 kuna isplaćuje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No sve su izdašnije i isplate gradova i općina koji naknadama pokušavaju motivirati građane na roditeljstvo, ali i ostanak. Tako je u gradu Korčuli naknada za prvo dijete 10 tisuća i petsto kuna, u Opatiji 10 tisuća, a više je gradova koji roditeljima isplaćuju pet tisuća kuna.

Još su izdašnije manje općine - apsolutni rekorder je Sali s naknadom za prvorođeno dijete od čak 60 tisuća kuna, slijede Vrsi s 12 tisuća te Zadvarje - 10 tisuća kuna. Ti se iznosi i po nekoliko puta uvećavaju kada je riječ o naknadi za treće dijete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!