15:36 / 26.11.2019.

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Nakon 40 godina Tounj dobio dječji vrtić

-

-

Foto: - / -

Područna osnovna škola u Tounju nekada je imala 600-tinjak učenika, a danas samo 80. Rodila se ideja - zašto ne otvoriti vrtić u školi?
Općina Tounj u Karlovačkoj županiji nakon 40 je godina dobila vrtić. Riječ je o pilot-projektu otvaranja predškolskih ustanova u prostorima škola koje su, barem u općinama te županije, uglavnom poluprazne. Svi su se, od mjerodavnog ministarstva, županije, općine, ujedinili u toj ideji pa se ona realizirala u samo nekoliko mjeseci.

Područna osnovna škola u Tounju nekada je imala 600-tinjak učenika, a danas samo 80. Rodila se ideja - zašto ne otvoriti vrtić u školi?

- Djece je sve manje i trebalo je pronaći način kako demografski potaknuti i roditelje i djecu da ostanu u našoj općini i da imaju osiguran boravak djece i brigu za djecu tijekom odlaska na posao, rekla je Anđelina Božičević, ravnateljica OŠ Josipdol.

Svi su prionuli na posao, od mjerodavnog ministarstva do općine. U rekordnom  se vremenu pripremila dokumentacija, obnovila zgrada.

- Naša djeca su išla u Josipdol u vrtić, Duga Resu, i Generalski stol. Znači sad prvi puta  imaju da tako kažem na kućnom pragu vrtić, tako da smo evo presretni, izjavio je načelnik općine Tounj Ivica Sopek.

U vrtiću trenutačno boravi 17 djece, i to u dobi od 2 do 7 godina. Svima im je jedno zajedničko - u vrtiću su prvi put. A i teta Nikolina - s njima uči. Ovo joj je prvi posao i motiv povratka u rodni Tounj.

- Ja sam baš diplomirala sad u 7. mjesecu i otvoirla se prilika da sad počnem raditi baš tu u Tounju. Otuda sam, pa sam se eto vratila doma, govori odgojiteljica Nikolina Pribanić.

Petra Brletić
jedva je dočekala vrtić. Ona naime ima 4 djece pa joj ova pomoć dobro dođe. Još je važnije što i sinovi uživaju.

- Ovo je drugi dan kako idu u vrtić, ujutro kad ih ostavim, samo me izignoriraju, znači da je to super za njih, adaptacija je prošla savršeno, govori.

Općina je u uređenje zgrade uložila 60-ak tisuća kuna, ostatak su financirali županija i ministarstvo. Kako bi boravak djece za roditelje bio što jeftiniji, općina sufinancira cijenu vrtića s čak 70%.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!