19:20 / 04.06.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Nakon četiri dana u Hrvatskoj jedan slučaj zaraze koronavirusom

-

-

Foto: - / -

Nakon četiri dana u Hrvatskoj je evidentiran jedan slučaj zaraze koronavirsuom.
Nakon četiri dana u Hrvatskoj je evidentiran jedan slučaj zaraze koronavirsuom. Riječ je o osobi s prebivalištem u Koprivničko-križevačkoj županiji, koja živi u Zagrebu. Broj preminulih nije se promijenio. Od jučer je još 10 osoba ozdravilo, pa je aktivnih slučajeva samo 39.

I dok se dio uzoraka priprema za obradu, zasad je analizirano 520 seroloških testova.

- Možemo reći da je prokuženost niska, ispod 2 posto.što se tiče potvrdnih testova sve koji su bili pozitivni stavili smo i na potvrdni neutralizacijski test međutim nisu sve osobe kod kojih su dokazana protutijela Eliza testom nisu bila potvrđena i na testu neutralizacije, kazala je Tatjana Vilibić Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju iz HZJZ-a.

Testiranje će se moći obaviti uz uputnicu, a moći će se i platiti.

- Na temelju ovih rezultata možemo reći da je zaista niska prokuženost i da većina ljudi nema imunitet tako da ukoliko bi došlo do novog vala da postoji mogućnost da će oboljeti, da se trebaju malo čuvati, dodaje Vilibić Čavlek.

Ni na zadarskom području više nema koronavirusa.

- U Zadarskoj županiji više nema niti jednog oboljelog, nema niti jednog u samoizolaciji pa možemo reći da je krona free županija i nadam se da će uubuduće tako i ostati, kazao je Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite i pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Velika su očekivanja od turističke sezone, pa i ministar zdravstva Vili Beroš naglašava „da nepoznanice koje donosi novi virus u kombinaciji s otvaranjem granica i priljevom turista zahtjevaju povećanu pažnju i oprez.

- Recentni primjeri Slovenije i Njemačke sa novim žarištima opominju da se virus ne stavlja adacta, rekao je.

Iako se proglašenje kraja epidemije ne nazire, u bolničkom sustavu popuštaju mjere i pripremaju upute na temelju kojih će se ponovno dopustiti posjeti pacijentima u bolnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!