20:38 / 24.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV

Mjesecima nisu izlazili, ali nakon cijepljenja - povratak "u normalu"

Nakon pet mjeseci posjet frizeru

Nakon pet mjeseci posjet frizeru

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Obje doze cjepiva protiv COVID-a u Karlovačkoj županiji dosad je primilo oko tisuću i pol ljudi, uglavnom zdravstveno osoblje te djelatnici i korisnici domova za starije. Upravo su stariji u domovima mjesecima bili zatvoreni u svojim sobama, a sada im se život polako vraća u normalu.


Ovo nije obično jutro za  gospođu Mirjanu Barić.  Ta 67-godišnja korisnica Obiteljskog doma "Zlatna jesen" prvi put izlazi iz doma, nakon pet mjeseci.  

- Ja sam jako sretna jutros. Nakon pet mjeseci idem u špancirung, kaže.


Kao korisnica doma, točno prije o mjesec dana primila je drugu dozu cjepiva protiv COVID-a. Sigurna i zaštićena, a  njezino je prvo odredište frizerski salon.


Sreća je zaslužen osjećaj nakon mjeseci izolacije, boravka u sobi, usamljenosti.

- Nećakinje sam viđala koje su mi donosile kaj mi je trebalo, one su bile na ogradi, s onim zvoncem, onda sam ih pogledala mahnula im i ....još mi je teže bilo, kaže.


Prvi izlazak iz Obiteljskog doma

Prvi izlazak iz Obiteljskog doma

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Antonija Hasan kratila je mjesece u Domu Sv. Antun čitanjem knjiga na brajici. Prvi susret sa sinom nakon pet mjeseci.

- Njegova prisutnost i blizina, stisak ruke i kratki zagrljaj, učinio mi je jako puno. Nisam znala u prvom momentu dal bi se od sreće plakala ili smijala, kaže gospođa Antonija. 

- Otići ćemo se prošetati po Korani, malo tako, kavu popijemo usput, tako, proći ćemo frizeru, zubaru, planira njihove susrete Antonijin sin Dražen Hasan.
 Život se polako vraća u normalu. Psihologinja u karlovačkom obiteljskom centru kaže Tanja Farkaš Radočaj kaže - treba im čestitati.

- Zaista se pokazala velika strpljivost starijih osoba, koje je životno iskustvo naučilo - strpljen, spašen, ono što se kaže i oni u tome zaista prednjače.Gospođa Mirjana ima novu frizuru i još mnogo planova.  

- Ne idem u dom odmah. Idem još malo tu prošetat se. Treba nadoknadit pet mjeseci, rekla je, zadovoljna novom frizurom.

Klupice u parku karlovačkog doma umirovljenika - ovih dana sigurno neće biti prazne. Zahvaljujući cjepivu - vrata doma otvorena su za ponovne susrete.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!