13:01 / 19.04.2020.

Autor: Hrvoje Šimunović/IMS/Dnevnik u podne/HRT

Nakon deset godina stanke počelo vađenje pijeska na Dravi

-

-

Foto: - / -

Nakon deset godina stanke počelo je vađenje pijeska s riječnoga dna u Dravi kod Osijeka kako bi se osigurala plovnost i povećala razina obrane od poplava.
Nakon deset godina stanke počelo je vađenje pijeska s riječnoga dna u Dravi kod Osijeka kako bi se osigurala plovnost i povećala razina obrane od poplava. Pijesak će se upotrijebiti i za važne infrastrukturne projekte, poput nastavka gradnje autoceste na koridoru 5C.

Pješčani nanosi već godinama predstavljaju problem riječnim brodarima na Dravi. Zato su odluku o početku vađenja pijeska u osječkoj Lučkoj upravi dočekali s olakšanjem. 

- Prošle godine je bilo u najavi 81 kruzer. Zbog lošeg vodostaja, odnosno, zakrčenosti Drave pijeskom imali smo gubitak, 35 kruzera nije moglo doći, rekao je Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave Osijek

Njihov bi dolazak trebalo olakšati i novo, 13 milijuna kuna vrijedno, putničko pristanište.

Manjak pijeska u koritu važan je i za još jedan kapitalni projekt riječne infrastrukture - gradnju Terminala za pretovar rasutih tereta. To je terminal koji je investicija, europski projekt vrijedan 268 milijuna kuna u fazi je odabir najpovoljnije ponude.

Za vađenje pijeska na Dravi zaduženi su djelatnici Hrvatskih voda koji iskopavanje provode uz trasu koridora 5C. Prije nego što završi u kilometrima buduće autoceste, pijesak mora biti izvađen uz poštovanje svih zakonskih i stručnih odredbi.

- Mi prilikom izvođenja tih radova moramo voditi računa o praćenju stanja okoliša, redovito raditi očevidnike o izvađenom materijalu, rekao je Željko Kovačević, direktor Vodnog gospodarstva za Dunav i donju Dravu, Hrvatske vode.

No s odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojom je dopušteno vađenje riječnoga sedimenta ne slažu se organizacije za zaštitu prirode. Smatraju da se time krše europske direktive. Iz Hrvatskih voda, umirujuće poruke.

- Radimo u općem interesu, vodimo računa i o prirodi i o zaštiti okoliša, ali moramo povesti računa i o štetnom djelovanju voda, dodaje.

Odgovorni napominju da se pijesak trenutačno ne može upotrebljavati u komercijalne svrhe, sve dok o tome ne odluče Vlada ili resorno ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!