13:15 / 08.05.2020.

Autor: HINA/HRT

Nakon dvadesetak dana novi slučaj zaraze u Brodsko-posavskoj županiji

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na području Brodsko-posavske županije zabilježen je jedan novooboljeli od koronavirusa, a riječ je o radniku koji se vratio iz Švedske.
Na području Brodsko-posavske županije zabilježen je jedan novooboljeli od koronavirusa, a riječ je o radniku koji se vratio iz Švedske.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković izvijestio je da je oboljeli doputovao iz inozemstva zajedno s dvadesetak hrvatskih radnika.

- Dio radnika je s područja Brodsko-posavske, a dio s područja jedne susjedne županije. Prema trenutnim podacima ostali radnici su zdravi, rekao je Cvitković dodajući da su u kontaktu s poslodavcem koji je potvrdio da dio radnika koji je ostao u inozemstvu ima respiratorne simptome, ali da će oni biti zbrinuti po zdravstvenom protokolu zemlje u kojoj borave.

Po podacima dostupnim Hini, novooboljeli je dio skupine radnika koja se vratila iz Švedske. Smješten je u slavonskobrodsku bolnicu i , po riječima ravnatelja bolnice Josipa Samardžića, ima blagu kliničku sliku.

U bolnici se na "covid" odjelu preventivno nalazi još šest osoba iz domova za stare i nemoćne.

Samardžić je potvrdio da se bolnica postupno vraća u normalan režim rada, te da su i smještajni kapaciteti već popunjeni na nivou oko 50 posto od uobičajenog stanja, a isti omjer aktivnosti je i u bolničkoj poliklinici. Kazao je kako je trenutno zbog rezerviranih kapaciteta za "covid" odjele teško i očekivati aktiviranje punog kapaciteta bolnice.

U Brodsko-posavskoj županiji ukupno je bila oboljela 21 osoba, jedna je preminula, a još devet se vodi kao pozitivne na koronavirus, podaci su Stožera civilne zaštite te županije.

Po podacima policije, na području županije trenutno je u samoizolaciji 679 osoba, a riječ je osobama kojima je to odredio lokalni zavod za javno zdravstvo ili su se vratile iz inozemstva.  

- Novi slučaj zaraze dodatni je podsjetnik na potrebno provođenje propisanih mjera samoizolacije, ustvrdi je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te najavio kako je županija u suradnji sa zdravstvenim institucijama pokrenula postupak kupovine uređaja za dijagnosticiranje koronavirusa kako bi se ubrzao cijeli proces.

Što se tiče nastave u osnovnim školama u županiji, prema trenutno dostupnim podacima ona će se od ponedjeljka odvijati u desetak škola. Broj učenika varira, na nastavu učenike šalju samo roditelji koji nemaju način kako drugačije zbrinuti djecu. Tako da ima i škola u koje će ići tek dva učenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!