Nakon dvije godine prekida zbog pandemije održan Križni put

15.04.2022.

16:52

Autor: HRT/IMS

Križni put

Križni put

Foto: HTV / HRT

Nakon dvije godine prekida zbog pandemije na Veliki petak ponovno je održan tradicionalni Križni put za osobe s invaliditetom na šumskoj stazi uz potok zagrebački potok Bliznec na obroncima Medvednice. Pobožnost Križnog puta za 200-injak okupljenih predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.


- Lijepo je, zahvaljujem i Bogu i svima koji nam pomažu, koji nas vode, evo naš velečasni.

- Kad osobe s invaliditetom vide da netko misli na njih i da određene stvari prilagođava ovdje, kao što je staza prilagođena drugdje gdje su javne prostorije, dakle ulazak za invalidska kolica, onda vide netko misli na nas, kaže vlč. Dragutin Goričanec, župnik župe Uzvišenja Svetog Križa Završje.

  

Križni put održan je i na brdu Kamenjak pokraj Stankovaca. 27. godinu moli se za više od 80 ljudi koji su kao žrtve partizansko-komunističkih zločina ubijeni nakon 2. svjetskog rata i bačeni u jamu duboku 57 metara. Na tom je događaju sudjelovalo više od 200 mještana okolnih sela te pripadnici hrvatske vojske i policije.

- Mi i danas postavljamo pitanje, ne znamo zašto. Jedna od povijesnih činjenica je da smo pronašli dokument u kojem sama novina, odnosno novinari iz tada 19. divizije izraza bratstva kažu kako su ubijali taj narod. A ne znamo ni danas zašto, kaže Radoslav Bobanović, Popavača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!