Nakon izvanrednih izbora Grad Varaždin dobio proračun za 2023.

05.05.2023.

13:03

Autor: Hina/HRT/T.S.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Grad Varaždin dobio je proračun za 2023. nakon gotovo šest mjeseci neizvjesnosti, ukupni prihodi varaždinskog proračun planirani su u iznosu od 77,2 milijuna eura, a ukupni rashodi 84,3 milijuna, rečeno je u petak na sjednici Gradskog vijeća.

Naime, upravo zbog neizglasavanja proračuna u studenom prošle godine uslijedili su izvanredni izbori u travnju, na kojima je SDP osvojio natpolovičnu većinu u varaždinskom Gradskom vijeću. Nakon što je prije desetak dana konstituirano Gradsko vijeće danas je održana 2. sjednica na kojoj je prihvaćen proračun.

- Građani su na izborima rekli da im se prijedlog proračuna sviđa jer smo ja kao nositelj liste, ali i stranka, dobili natpolovičnu većinu na izborima, rekao je pojašnjavajući prijedlog proračuna gradonačelnik Neven Bosilj.

Prema prihvaćenom prijedlogu ukupni prihodi varaždinskog proračun u ovoj godini planirani su u iznosu od 77,2 milijuna eura, a ukupni rashodi 84,3 milijuna. No, na prihodovnoj strani još treba dodati zaduživanja od 5,4 milijuna eura te na rashodovnoj strani izdatke za financijsku imovinu i otplate zajma u iznosu od 986,5 tisuća eura. U konačnici proračun Grada Varaždina iznosi 82,6 milijuna eura na prihodovnoj te 85,2 milijuna eura na rashodovnoj strani.

Bosilj je u raspravi o proračunu najavio na što će se trošiti sredstva od zaduženja, a to je prije svega sanacija baliranog otpada u Brezju.

Spomenuo je i projekt Beli kipi, rekavši da se realizacijom tog projekta Grad Varaždin "vraća na Dravu".

Proračun je podržalo 14 vijećnika, dok su dva vijećnika bila protiv, a dva suzdržana. Protiv je bilo dvoje članova Nezavisne liste Ivana Čehoka, Mario Lešina i Stjepan Cepanec, dok je Danijela Puškadija bila suzdržana. Suzdržana je bila i HDZ-ova Aranka Oreški.

Uz SDP-ove vijećnike podršku proračunu dao je vijećnik Reformista i nezavisna Dubravka Novak.

Rješavanje pitanja baliranog otpada


Osim proračuna vijećnici su donijeli odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 15,9 milijuna eura a sredstva će se iskoristiti za sanaciju baliranog otpada u Brezju gdje se kroz godine nakupilo više od 100 tisuća tona bala. Riječ je o otpadu Grada Varaždina ali i četiri okolne općine.

Gradonačelnik Bosilj pojasnio je uvjete zaduženja.


- Sličan prijedlog je bio u studenom kada je kamata nešto bilo manja, ali to se događa kada se čeka. No, Grad se trenutno zadužuje po istim kamatama kao i država Hrvatska. Ovo je najpovoljnije zaduženje danas na financijskom tržištu, ustvrdio je Bosilj. Kazao je i da je Grad Varaždin, zajedno sa još četiri općine čiji se otpada odvozio u Brezje, uputio dopis ministru gospodarstva i zaštite okoliša kako bi Ministarstvo sufinanciralo rješavanje problema otpada.

- Kada ovo izglasate i potpišemo ugovor mislim da s prvim rujna, ako ne i prije, bale otpada idu u povijest, dodao je gradonačelnik Bosilj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!