Nakon katastrofalnog nevremena sanacija štete

20.09.2022.

20:11

Autor: Sani Lukić/Marijana Kranjec/Suzana Balen/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Sanacija štete u Čazmi

Sanacija štete u Čazmi

Foto: HTV / HRT

Katastrofalno nevrijeme koje je prošlog četvrtka poharalo dio Bjelovarsko-bilogorske županije uništilo je infrastrukturu, obiteljske kuće i elektroenergetsku mrežu. Uništeni su i poljoprivredni nasadi i usjevi, gospodarski objekti, farme i šume. Vlasnici saniraju štetu. 

Obitelji Gerenčir iz okolice Grubišnog Polja nevrijeme je uništilo krovišta farme za goveda i skladišta stočne hrane. Pšenica je pokisnula i već je počela klijati pa je gotovo neupotrebljiva, a trune i stočna hrana koja je kisnula tri dana. Dijelovi limenog krovišta letjeli su i 300 metara, a raskrivena je i farma.

- Nije problem toliko mehanizacija, nego stoka je problem, stoka je otkrivena i stoka je bila na kiši tri dana. Znači, stalno je kisnula, rekao je Darko Gerenđir iz Velike Jasenovače.

Farma je ostala i bez struje koja je ovoj obitelji prije potrebna za uzgoj 150 goveda. 

- To bi nam značilo , zato što sada radimo na agregat, ali nije to to. Palimo ga povremeno, ne bi cijeli dan, naglašava.

Oluja je uništila i lani uređeno novo spremište stočne hrane obitelji Bukovac koje drži 300 ovaca. 

- Za pet minuta, ne možeš vjerovati, to ne postoji. Sve se prelilo preko ceste, čovjeku dođe da padne. Ne možeš vjerovati, naglašava Franc Bukovac iz Velike Jasenovače.

Stradali su i moslavački voćnjaci.

- Bojimo se da će to biti 20-ak tisuća, a možda i više bruto mase. Direktna šteta u vrijednosti robe je možda 7 ili 8 milijuna kuna, naglašava Ivan Cug, voditelj HŠ-a Uprave šuma Bjelovar.

Stradale poljoprivrednike obišla je i ministrica Marija Vučković obećavši pomoć Vlade i Ministarstva.

- Mi ćemo u suradnji sa Županijom osmisliti jedan program potpore kako bi se donekle sanirao izgubljeni prihod, a što se tiče narušenog gospodarskog potencijala, gospodarskih objekata ili poljoprivrednog zemljišta ili gubitka na životinjama, to će sve biti nadoknađeno putem mjere 5 programa ruralnog razvoja, istaknula je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Sutra će za stradali dio županije biti proglašena elementarna nepogoda, a tek nakon svih prijava moći će se procijenit,i ali već je sada vidljivo da iznosi više desetaka milijuna kuna.Najteže je posljedice nevrijeme ostavilo na čazmanskom području, koje je obišla ministrica poljoprivrede. No, u doba kad se još radi na mnogim stambenim objektima, poljoprivreda tek treba doći na red. 

Uzgajivači štetu još utvrđuju, a tako je i na gospodarstvu Branka Kovačića gdje nema toga što nije stradalo, rekla je Marijana Kranjec za Dnevnik HTV-a.

- Najveći emocionalni gubitak koji sam imao u ovoj oluji je bio gubitak kobile koja je smrtno stradala, naglasio je Kovačić.

Stradala mi je obiteljska kuća i farma i kako kaže samo su privremeno zatvorili sve kako ne bi došlo do daljnjeg namakanja zidova od kiše koja je zadnja dva dana izuzetna. Naglašava kako će prava sanacija tek uslijediti.

- Uz pomoć vatrogasaca i civilne zaštite uspjeli smo, to riješiti, rekao je.

Dodaje kako ima 80 hektara zemlje koja je jedan od uvjeta da može držati 15 konja. Ima zemljište s 28 hektara zasijane soje, ali oluja ju je uništila. Tu je šteta 100 postotna, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!