16:19 / 18.02.2020.

Autor: Zdravko Kleva/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Nakon lovostaja riba stigla na tržnice - zadovoljni i ribari i kupci

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U mreže se uhvatilo i srdele i inćuna pa ih je trebalo sortirati. Drugi je ovo ovogodišnji ulov nakon zimskog lovostaja
Lovostaj na sitnu plavu ribu koji je trajao od 24. prosinca završio je. Jutros se u Rijeci iskrcavao sinoćnji ulov. Više od polovice ulova odmah je poslano u preradu i izvoz, ostatak na tržnice. Zadovoljni su bili i ribari, a još zadovoljniji kupci koji su se zaželjeli zdravog obroka. Cijena 20 kuna za kilogram. Ima li što bolje, ukusnije i zdravije za taj novac? Još ako je čaša vina - ne može bolje.

Rano jutros iskrcavala se sitna plava riba na riječkom Lukobranu. U mreže se uhvatilo i srdele i inćuna pa ih je trebalo sortirati. Drugi je ovo ovogodišnji ulov nakon zimskog lovostaja.

- Jučer smo imali oko 4,5 tone, srdela pretežno... Danas oko 6,5, 7 tona, kaže Darko Jaković, vlasnik broda "Tiha".

Srdela i inćun još su mali, mršavi. S proljećem će narasti. Prošle se noći lovilo u Riječkom zaljevu u kojem ribe ima.

- Zasad smo tu dok je tu riba, a poslije ćemo za njom, kad vidimo gdje se lovi bolje, kaže Kristijan Uhač s broda "Srdela".

Put od broda do ribarnice nije bio dugačak, već nakon otvaranja ribarnica je bila puna plave ribe. Cijenom svakako, ali ništa manje ukusom i svježinom inćun i srdela jutros su bili nedostižni konkurenti drugoj ribi u ponudi.

- A nismo dugo već ovih dana imali... Inćune ja više volim, inćun je kvalitetniji, kaže jedan od kupaca.

Zimski lovostaj mjera je naših ribara s ciljem očuvanja resursa sitne plave ribe. Uz vremensko ograničenje sami si propisuju i kvote izlova.

- Naše mjere su dale rezultate pa je komisija prihvatila da idemo dalje s njima, a ne s njihovim drastičnim mjerama, kaže Uhač.

I nama će tako zdrav i jeftin obrok uvijek biti dostupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!