Nakon pljačke kapelica, više se ne osjećaju sigurno u svojim domovima

22.08.2022.

07:00

Autor: Darko Santini/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Nakon pljačke kapelica, više se ne osjećaju sigurno u svojim domovima

Nakon pljačke kapelica, više se ne osjećaju sigurno u svojim domovima

Foto: Dnevnik / HRT

Nezapamćeni vandalizam u općini Brod Moravice. Opljačkano je 12 od 13 kapelica Križnog puta. Motiv je gotovo sigurno prodaja u bronci izlivenih prizora Križnog puta, i to kao sekundarne sirovine. Kradljivci su oštetili i bakrene kroviće, no, srećom, bili su dobro pričvršćeni pa su od njih odustali.

U selu Šimatovo u općini Brod Moravice sa samo jednim stalnim stanovnikom bilo je lako noću otuđiti brončane odljeve prizora Križnog puta, kaže načelnik općine. Zgranut je tim činom kao i njegovi sumještani.

- Osjećamo se tužno i jadno tim više što kažu da se ne zna tko je. Zna se tko je, došli smo do toga da jedna manjina terorizira većinu, kaže Dražen Brajdić iz Brod Moravica.

Iz straha od osvete, jer bilo je već nekih nerazjašnjenih požara i noćnih razbijanja prozora, nitko ne želi imenovati krivca, kažu mještani, ali tek kada je kamera ugašena. Istraga još nije dala rezultate.

- Otuđeno je više brončanih odljeva s Križnog puta, materijalna šteta se cijeni na oko više desetina tisuća kuna. Krim istraživanje se nastavlja u cilju pronalaska počinitelja otuđenja predmeta, ističe policijska službenica za odnose s javnosti Tatiana Filipović.

Materijalna šteta mnogobrojne Gorane manje boli od one emocionalne. Gospođi Antoniji na ovom je groblju pokopan suprug, a lopovi su i s crkvice uz groblje trgali oluke i druge bakrene dijelove.

Materijalnu štetu nastalu na kapelicama Križnog puta u Šimatovu mještani Brod Moravica i okolnih sela još će nekako i nadoknaditi, ali zbog sve češćih noćnih posjeta drskih kradjivaca više se ne osjećaju sigurno u svojim domovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!