13:36 / 14.08.2020.

Autor: Vijesti/IMS/HRT/I.D./HINA

Nakon preporuke da ne putuju, pokušavamo Austriji objasniti da smo sigurni

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo je u petak objavilo da upozorenje vrijedi od 17. kolovoza.
Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u petak je upozorilo svoje državljane da zbog mogućnosti zaraze koronavirusom ne putuju u Hrvatsku.

Austrija strahuje da bi povratak njezinih državljana s godišnjeg odmora u Hrvatskoj, koja je u četvrtak zabilježila rekordan broj novozaraženih, mogao pojačati širenje koronavirusa na njezinu teritoriju.

Ministarstvo je u petak objavilo da upozorenje vrijedi od 17. kolovoza.

Mjere vezane za dolazak iz Hrvatske u četvrtak je donijela i Italija, koja zahtijeva test na koronavirus za sve koji stižu iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske, a isti dan je o mogućnosti stavljanja Hrvatske na crvenu listu govorio i glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin.

- Postoji intenzivna komunikacija različitih nadležnih ministara sa svojim kolegama u Austriji gdje se tumači situacija u Hrvatskoj po županijama. Pogotovo se ističu one županije gdje boravi najveći broj austrijskih turista u kojima je epidemiološka situacija povoljna. Nadam se da će to naši austrijski kolege uzeti u obzir, komentirao je potez Austrije načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Najavu Austrije komentirao je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Premijer je razgovarao s predsjednikom Vlade kako bismo mi ipak sugerirali zapravo da se vidi da je Hrvatska sigurna i da se putuje doista u one regije gdje je najmanji broj zaraženih i gdje mi nudimo sigurnost, rekao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!