16:27 / 02.05.2018.

Autor: D.P./Hina

Nakon produljenog vikenda sabornica danas gotovo prazna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dvadesetak zastupnika je za tri i pol sata 'protrčalo' kroz čak osam zakonskih prijedloga te su već oko 13.30 sati zaključili današnje plenarno zasjedanje.
Sabornica je danas nakon produljenog prvosvibanjskog četverodnevnog vikenda bila gotovo prazna, a dvadesetak zastupnika je za tri i pol sata 'protrčalo' kroz čak osam zakonskih prijedloga te su već oko 13.30 sati zaključili današnje plenarno zasjedanje.

Neki su zastupnici po saborskim hodnicima novinarima tumačili kako je za praznu Veliku vijećnicu kriv novi saborski Poslovnik, dok su drugi pak objašnjavali da su zastupnici prijepodne radili po saborskim odborima zbog čega nisu bili u sabornici, iako je po rasporedu bilo zakazano svega tri odbora, od kojih najkasniji u 10 sati prijepodne.
 
Mostov Nikola Grmoja tako je novinarima rekao kako bi volio da malo propitaju vladajuće o Poslovniku koji su donijeli, "jer se u Saboru sada uopće više ne može replicirati". "Imao sam izlaganje u ime kluba i sigurno u sabornici ima zastupnika koji se sa mnom ne slaže, ali mi nitko ne može replicirati. Dakle, možete samo sjediti u sabornici, a da uopće ne možete iznijeti svoj stav. Vjerojatno su zastupnici procijenili da im je bolje biti na terenu i raditi nešto drugo nego sjediti u Saboru u kojem se ništa ne može reći", pravdao je Grmoja kolege zastupnike.

Na Grmojine kritike da je za ovu situaciju odgovornost na vladajućima koji su izmijenili Poslovnik, Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je istaknuo da "ovakva rasprava nije do izmjena Poslovnika, nego do odgovornosti svakog pojedinog zastupnika".

"Zastupnicima koji žele biti aktivni novi Poslovnik to itekako omogućava i ne stoje nikakva opravdanja da su izmjene Poslovnika utišale zastupnike", istaknuo je Bačić. No, i on smatra kako nije dobro da je sabornica više nego poluprazna. "To je loša poruka s jedne strane, a s druge na određeni način ruši dignitet rada ove institucije", zaključio je šef Kluba HDZ-a.
 
Među rijetkim SDP-ovcima u Saboru bio je Gordan Maras, koju ističe kako je u sabornici svaki dan jer poštuje svoje birače. "S obzirom na to da se borim za svoje birače meni nije neugodno. Je li nekom drugom neugodno, to ćete morati pitati njih", kazao je i na novinarsko pitanje odgovorio kako predsjednika SDP-a Davora Bernardića treba pitati zašto ga nema u Saboru.

Zastupnici su 'odradili' i zakon o prestanku važenja Zakona o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, a kroz svega dvije prijavljene rasprave 'protrčali' su i SDP-ov prijedlog Zakona o korištenju psa pomagača i terapijskog psa, o kojem iz SDP-a, osim uvodničara Siniše Varge, nije raspravljao nitko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!