Uskoro dopuštenje za gašenje kratkih svjetala na cestama

27.03.2023.

14:06

Autor: M.M./Hina/HRT

Nakon promjene u ljetno računanje vremena dozvoljeno gašenje svjetala na cestama

Nakon promjene u ljetno računanje vremena dozvoljeno gašenje svjetala na cestama

Foto: Dalibor Urukalovic / Pixsell

Nakon što je pomicanjem za jedan sat unaprijed u nedjelju rano ujutro započelo ljetno računanje vremena, vozilima na hrvatskim cestama, osim mopeda i motocikala, dopušteno je gašenje kratkih svjetala, što stupa na snagu ovoga petka, 31. ožujka.

U dva sata ujutro sa subote na nedjelju započelo je ljetno računanje vremena, pomicanjem kazaljke sata na tri sata, čime uobičajeno nastupa prestanak obveze vožnje s uključenim barem kratkim svjetlima.

No Zakonom o sigurnosti prometa na cestama fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti uključena dnevna ili kratka svjetla, i to od 1. studenoga do 31. ožujka ove godine, odnosno do ovoga petka.

Sukladno sa Zakonom, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti uključena, osim noću i u slučaju uvjeta smanjene vidljivosti danju.

Vozači mopeda i motocikala moraju imati upaljena svjetla cijelu godinu, pri čemu vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla.

Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji su vozači tijekom cijele godine danju i noću obvezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima. No, zbog bolje uočljivosti, vozači motornih vozila mogu i danju voziti s upaljenim svjetlima tijekom ljetnog računanja vremena.

Budući da ljepše vrijeme i povoljne prilike znače i veće sudjelovanje vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu, iz policije su i dosad pozivali na oprez vozače ostalih vozila da ne oduzimaju prednost kada se uključuju u promet, prestrojavaju, pretječu, obilaze ili se polukružno okreću te skreću.

Vozače mopeda i motocikala podsjećali su na obvezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige, a bicikliste na javnim cestama da noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, nose reflektirajući prsluk ili takvu cjelokupnu biciklističku odjeću.

Isto vrijedi i za pješake kada se kreću kolnikom na javnoj cesti koji noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 eura, u slučaju nepoštovanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću.

U navedenim uvjetima za nekorištenje svjetala na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kod biciklista, propisana je kazna u iznosu od dosadašnjih 300 kuna.

Ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u ožujku pomicanjem za jedan sat unaprijed, a završava posljednje nedjelje u listopadu, ove godine 29. listopada, pomicanjem za jedan sat unatrag, kada će se tri sata ujutro računati kao dva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!