18:10 / 03.09.2020.

Autor: Nikolina Ćosić, T.V./Dnevnik/HRT

Nakon rekordnog broja testiranja rekordan broj novozaraženih

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ponovno imamo rekordan broj novih slučajeva zaraze koronavirusom - 369. Rekordan broj novozaraženih može se dovesti u vezu i s rekordnim brojem testiranja, obavljeno ih je čak četiri i pol tisuće.
Ponovno imamo rekordan broj novih slučajeva zaraze koronavirusom - 369. Time je broj ukupno oboljelih u Hrvatskoj od početka epidemije premašio jedanaest tisuća. Nažalost, još su tri osobe preminule pa do danas imamo i 194 žrtve koronavirusa. Samo u Zagrebu i četiri dalmatinske županije ukupno je 257 novih slučajeva. Najviše i dalje na splitskom području. Rekordan broj novozaraženih može se dovesti u vezu i s rekordnim brojem testiranja, obavljeno ih je čak četiri i pol tisuće.

Troje preminulih i 369 novozaraženih u Hrvatskoj
U Splitsko-dalmatinskoj županiji 114 novooboljelih, dvije osobe preminule 
U Zagrebu 79 novooboljelih od koronavirusa


Sa 114 novozaraženih Splitsko-dalmatinska županija ponovno bilježi neslavni rekord. Sve je veći broj osoba na bolničkom liječenju pa je počela reorganizacija KBC-a Split, u čemu su pomogli Torcida i HGSS.

- S ovim premještanjem i Klinikom za plućne bolesti mi ćemo imati ukupno preko 160 mjesta za bolesnike s covidom, kaže prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

S vojskom je dogovoreno postavljanje šatora ispred hitnog prijma. A u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti pomoći će i digitalni pokretni rendgen. Riječ je o donaciji vrijednoj 850 tisuća kuna.

- Predstavlja jedan veliki iskorak u brzoj dijagnostici stanja od kojih je najaktualniji COVID 19, brzoj dijagnostici, ranoj dijagnostici pneumonije, ali i svih drugih kliničkih stanja, ističe Dragan Primorac, predsjednik Udruge CRO UNUM.

Najviše zaraženih u danu ima Dubrovačko-neretvanska županija - 20. Zbog zaraze odgojiteljice zatvoren je jedan vrtić.

I u Puli su zbog proboja koronavirusa zatvoreni vrtić i jaslice.

- Tu je stavljeno u samoizolaciju 26 osoba - četvero su osoblje, a 22 su djeca što iz predškolske grupe, što iz jaslica i vrtića, otkrio je Dino Kozlevac, načelnik stožera Istarske županije.

Od ukupnog broja oboljelih u Hrvatskoj 10% je na bolničkom liječenju. Klinika "Dr. Fran Mihaljević" više nema slobodnih kreveta.

- Pacijente oboljele od covida kojima je potrebna bolnička skrb, prema planu zaprima u Kliničku bolnicu Dubrava u kojoj je od ranije ustrojen primarni respiratorno intenzivistički centar, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Unatoč tomu i 90 novozaraženih, u Zagrebu zasad nema novih mjera.

- U Zagrebu zaista nema ni jedno žarište i nema za sada nikakve potrebe za posebim ograničavanjima osim onih mjera koje je već donio nacionalni stožer, poručio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda Andrija Štampar.

Novih mjera nema ni u ostatku Hrvatske. Provedbu onih koje su na snazi kontrolira inspekcija. Uočeno je više kršenja.

- Izvršeno je ukupno, prema izvješćima lokalnih stožera, 28024 obilaska poslovna subjekta, otvorenih javnih prostora i ugostiteljskih objekata, pri čemu je izdano 1442 upozorenja, objavio je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Kako bi se rasteretila epidemiološka služba, ponovno je aktivan broj 113 za građane koji sumnjaju na zarazu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!