11:30 / 10.01.2021.

Autor: T.V./HRT

Nakon sinoćnjeg potresa nije bilo prijave nove štete

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon sinoćnjeg potresa nije bilo prijave nove štete. Od prijavljene štete na ukupno 30.715 objekata, do danas ih je pregledano 14.753.
Nakon sinoćnjeg potresa nije bilo prijave nove štete. A od prijavljene štete na ukupno 30.715 objekata, do danas ih je pregledano 14.753, rekao je u nedjelju glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladen Pavić.

➡️ Posljedice potresa - nove informacije

- Od sinoćnjih potresa nije bilo prijava, rekao je Pavić u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu". - Ovog se trenutka došlo do 30.715 prijava štete, a na terenu je 300-tinjak statičara i inženjera koji su do sada pregledali 14.753 objekta, izjavio je.

Teško je, kaže, govoriti o roku u kojem će biti provedena obnova jer se nakon svakog novog potresa statičari ponovno vraćaju na teren i provode nove procjene na svim kućama koje su već dobile žutu ili zelenu oznaku.

Za sada, kako je naglasio, nije utvrđeno nikakvo kazneno djelo, a izdvojio je prijavu policiji koja je došla s područja Gline, da je netko otvorio lažni profil na Facebooku kako bi prikupljao pomoć. No riječ je, kaže, samo o prijavi, a policija će utvrditi je li utemeljena.

Kada je riječ o potrebama stanovništva na potresom pogođenom području, Pavić je napomenuo da odjeća nije potrebna, nego hrana s duljim rokom trajanja.

Milošević: Potrebno tisuću kontejnera

Potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Stožera civilne zaštite RH Boris Milošević istaknuo je da je glavni prioritet Vlade osigurati privremene smještajne jedinice svima koji su odlučili ostati uz svoje potresom porušene domove, za što će prema procjenama biti potrebno oko tisuću kontejnera.

- Takvih je stambenih jedinica "u režiji" države i donacija različitih organizacija i privatnih tvrtki do sada osigurano gotovo 600, a Caritas je najavio da će sljedećega tjedna krenuti s isporukom još stotinjak stambenih kontejnera, dodao je. U subotu je, podsjetio je, stiglo i 70 kontejnera iz turske donacije.

Milošević je odgovorio na prozivanja da Vlada nije pravovremeno reagirala na potres, naglasivši kako je država reagirala isti dan, te su isti dan na području pogođenom potresom sve raspoložive snage stavljene na raspolaganje. Dodao je, međutim, da to ipak nije bilo dovoljno u tom trenutku jer su razmjeri katastrofe bili toliko veliki da se nisu mogli sagledati u prva dva-tri dana.

Naveo je kako se neprekidno radi na tome da pomoć stanovništvu postane bolja i sustavnija - na terenu je više od dvije tisuće operativaca, kao i brojni volonteri, a samo u subotu pruženo je gotovo 400 usluga psihosocijalne podrške, podijeljeno više od 16 tona hrane i više od 9000 litara vode, oko 13.000 obroka za stanovništvo i gotovo 2000 za operativne snage.

- Ono što je važno, nijedan stanovnik ovoga područja neće biti zaboravljen, oni se svi obilaze, nitko neće biti zaboravljen i gladan, svi će biti smješteni na toplo, istaknuo je Milošević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!