18:10 / 07.09.2020.

Autor: HRT/Hina

Nakon tri godine istospolni partneri postali udomitelji dvoje djece

Danijel Martinović, foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Danijel Martinović, foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon tri godine pravne bitke istospolni par Mladen Kožić i Ivo Šegota uspio je udomiti dvoje djece. Izvijestila je to udruga Dugine obitelji izrazivši zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda.
Nakon tri godine pravne bitke istospolni par Mladen Kožić i Ivo Šegota udomio je dvoje djece. Izvijestila je to udruga Dugine obitelji, izrazivši još jednom zadovoljstvo što je Ustavni sud u kratkom roku odlučio u njihovu korist.

Trenutačno je još jedan istospolni par ušao u proceduru udomljavanja. Sljedeći korak udruge je borba za posvajanje jer smatraju da svi parovi, bez obzira na seksualnu orijentaciju, trebaju imati jednaka prava.

Predsjednik udruge Dugine obitelji Danijel Martinović kazao je da je postupak brzo završio, s obzirom na njihovu procjenu da će to trajati najmanje pet godina, da će morati ići na Europski sud za ljudska prava i da će biti pokušaja kočenja iz različitih struktura.

- Iznenadilo nas je kako je brzo reagirao Upravni sud u Zagrebu te Ustavni sud jer znamo da je pitanje zakona o pobačaju bilo na tom sudu 20 godina, a naš predmet godinu dana, i to je fantastično. Iznenadilo nas je i što je Ministarstvo obitelji poništilo odluku Centra za socijalnu skrb i time omogućilo Mladenu i Ivi da postanu udomitelji dvoje djece, rekao je Martinović.

Prema uputama mjerodavnog Centra za socijalnu skrb, informacije o djeci se ne smiju dijeliti, pa su Kožić i Šegota odlučili da više neće izlaziti u medije i davati izjave.

- Možemo samo reći da su jako sretni s novim članovima kućanstva i prolaze sve što i ostale obitelji - čitaju priče djeci, zajedno kuhaju, šećuu psa, otišli su zajedno na more, dodaje Martinović.

Podsjetio je da su dosad tri istospolna para pokušala postati udomitelji, a nakon ovog uspjeha jedan se ponovno prijavio za udomljenja, dok još nekoliko parova razmišlja o toj opciji. Kazao je i kako očekuje da neće biti problema jer je odluka Ustavnog suda bila jasna - nema diskriminacije. Životni partneri se ne smiju diskriminirati, što jasno piše u Ustavu, ističe Martinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!