23:49 / 04.03.2020.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik 3/IMS/D.M./HRT

Nakon "zlatnog WC-a" Zagreb je dobio i "zlatnu" četku

-

-

Foto: - / -

Zagrepčani su WC četku u mjesnom odboru na Savici platili 312,5 kn. U obližnjoj trgovini, takva četka stoji 7 kn.
U naselju Savica prošle godine obnovljen je WC u prostorijama mjesnog odbora. Sada je otkriveno da su Zagrepčani četku u tom WC-u platili nevjerojatnih 312,5 kuna.

Je li najskuplja četka za WC ona koja se financira javnim novcem? Ako je suditi po troškovniku sanacije sanitarnog čvora u zagrebačkoj Savici - jest.  U obližnjoj trgovini, takva četka stoji 7 kuna. Osim četke, u tom je toaletu  "zlatni držač za WC papir" čija je cijena iznosila 200 kn.

U gradskom uredu ne vide problem, za njih je to bila najniža ponuda. Oni se, tvrde, samo drže Zakona o javnoj nabavi. "Napominjemo kako javni naručitelji, ne mogu utjecati na visinu cijena pojedinih stavki troškovnika u smislu neuobičajeno visoke cijene, za razliku od neuobičajeno niske cijene ponude, koja može biti razlog odbijanja takve ponude", odgovorili su na upit novinarke.

A izvođači radova visoku cijenu opravdavaju kvalitetom. "Pri odabiru artikala poput onih koji su navedeni kao problem (četke, držači za papir, spremnici za sapun) jedini kriterij odabira nije cijena, već omjer cijene i kvalitete prikladan uvjetima korištenja istog", poručuju. A za to postoji i jamstvo od 2 godine na sve proizvode.

"Zlatan" držač sapuna koji ne radi 

A "zlatan" je i držač sapuna koji je koštao 400 kn, ali, nažalost, trenutačno nije u funkciji. WC je dobio i dvoja nova vrata. Svaka po tri tisuće kuna - uredno plaćena. Uz pitanje - jesu li nova? Frana Laća iz Mjesnog odbora Trnjanska Savica smatra da su "vrata stara i da su eventualno možda prefarbana". A naplaćena su kao nova.

Na upit novinara, gradonačelnik Milan Bandić odgovara u svom stilu: "Na zafrkanciju se mogu samo nasmijati" uz poruku da nije posao gradonačelnika brinuti se o kefama-četkama.

Predsjednik Mjesnog odbora nije htio pred kamere. Izvođači radova istaknuli  su u dopisu da su na sve sporne artikle, u sada još poznatijem zlatnom WC-u Mjesnog odbora Savica - uredno platili porez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!