Napadače u Uzdolju otkrio digitalni trag: Trojica ostala u zatvoru

06.09.2019.

12:21

Autor: D.M./HRT

default error photo
Desetorica jučer uhićenih pred DORH-om se branila šutnjom. Policija traga za još jednom osobom. Trojici je određen istražni zatvor, a sedmorica su puštena.
Nakon završetka kriminalističkog straživanja, policija je objavila detalje vezano za napad u Uzdolju. Desetorica jučer uhićenih mladića, privedeni su danas na ispitivanje u DORH. Državno odvjetništvo od suca istrage tražilo je da ih zadrži u istražnom zatvoru. Nije svima određen.

- Za trojicu osumnjičenika određen je istražni zatvor, a razlozi su opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Za sedmoricu je odbijen prijedlog državnog odvjetnika da se odredi istražni zatvor, rekao je sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.


Odvjetnik jednog od njih, Branimir Zmijanović - izjavio je kako su se svi dosad ispitani branili šutnjom. Dodao je kako je u postupak uključen i državni odvjetnik za mladež. 


- Vlasnik kafića: Uletjeli su s fantomkama, šipkama, počeli razbijati, tući 

Voditelj Odjela općeg kriminaliteta Šime Pavić izvijestio je kako je uhićeno ukupno 14 osoba, a za još jednom osobom se još traga. Riječ je o dvojici 19-godišnjaka, četvorici 23-godišnjaka i po dvojici 25-godišnjaka i 29-godišnjaka, dok je za 21-godišnjakom raspisana tjeralica. Svi privedeni od prije su poznati policiji zbog navijačkih nereda.

Sve njih zajedno policija sumnjiči da su 21. kolovoza ove godine okupili u Splitu i s više osobnih vozila uputili prema mjestu Uzdolje, a temeljem prethodnog dogovora da će otići u ugostiteljski objekt u kojem se prati nogometna utakmica Crvena zvezda - Young Boys, kako bi se nasilnički ponašali prema gostima kafića. Nakon dolaska u Uzdolje parkirali su vozilo uz cestu u blizini kafića nakon čega je jedan od njih izašao iz vozila i otišao pješice u navedeni kafić s ciljem izviđanja. Tamo se zadržao kraće vrijeme, a potom se vratio do osumnjičenih, izvijestio je Pavić.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Nakon toga su se s najmanje četiri osobna vozila oko 22.15 sati dovezli ispred kafića u koji su ušli maskiranih lica s takozvanim fantomkama, majicama i maramama noseći u rukama razne drvene i metalne predmete, dok su vozači ostali čekati u vozilima. Ulaskom u kafić, zbog mržnje na nacionalnoj osnovi, osumnjičeni su verbalno vrijeđali vlasnicu kafića i goste uništavajući inventar palicama. Potom su palicama napali goste zbog čega je njih petero lakše ozlijeđeno, među kojima je i jedan maloljetnik.

Navodno je među ključnim dokazim digitalni trag, odnosno mjesto i vrijeme korištenja mobilnih uređaja.

Inače, za kazneno djelo nasilničkog ponašanja napadačima prijeti kazna do tri godine zatvora, kao i za nanošenje tjelesnih ozljeda, dok je predviđena zatvorska kazna za kazneno djelo oštećenja tuđe svari od 6 mjeseci do pet godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!