14:49 / 05.07.2021.

Autor: V.G./HRT

Pritvoreni napadači na sudionike Povorke ponosa, Milošević i Tomašević osudili homofobno nasilje

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Policija je kazneno prijavila četvoricu muškaraca i jednu ženu zbog nasilničkog ponašanja iz mržnje nad sudionicima Zagreb Pridea. Sve je počelo vrijeđanjem i pokušajem paljenja zastave duginih boja, a završilo fizičkim napadom. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku. Napad je osudio potpredsjednik Vlade Boris Milošević te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Ne mogu prihvatiti da nakon desetljeća mirnog održavanja povorke imamo ovakvu vrstu napada, svjestan sam da homofobnih napada iz mržnje ima više, ali se ne evidentiraju zbog neprijavljivanja ili neprepoznavanja. Zločin iz mržnje kao kazneno djelo vrlo često se ne prijavljuje iz niza razloga, ponajviše straha i srama, a same državne institucije ne prepoznaju mržnju kao pokretačku snagu zločina. Stoga kao član Vlade želim ohrabriti sve da prijavljuju zločine iz mržnje kako bismo ih kao država mogli suzbiti, napisao je na svojem Facebook profilu Milošević.


Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najoštrije je osudio homofobno nasilje i napade nakon subotnje Povorke ponosa u Zagrebu poručivši kako očekuje da se odgovorni kazne te da se napadi tretiraju kao zločini iz mržnje.

- Očekujem da se odgovorni što prije pronađu, odnosno kazne te da se napadi tretiraju kao zločini iz mržnje. Zagreb jest i mora biti otvoren grad, grad u kojem ćemo se svi osjećati sigurno i ugodno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, naciju ili neko drugo obilježje, priopćio je Tomašević koji je također bio sudionik Povorke.

Obećao je i kako će nova gradska vlast napraviti sve da tako i bude.

Kao što su najavljivali u programu, osigurat će redovito i dugoročno obrazovanje za stručnjakinje i stručnjake iz područja zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i obrazovanja koji su u kontaktu sa žrtvama nasilja.

 Osigurat će skloništa za žrtve te poduzeti druge mjere koje će doprinijeti otvorenosti, pozitivnoj atmosferi i prihvaćanju LGBTIQ+ osoba, kako se više nitko ne bi osjećao ugroženo zbog ovakvih napada, istaknuo je Tomašević.

 

Dovršeno kriminalističko istraživanje nad četiri muškarca i jednom ženom 

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad pet osoba, četiri muške (39, 19, 26, 18 godina) i jednom ženskom osobom (24 godine).

Naime, nakon završetka formalnog programa navedenog javnog okupljanja koje je sa sigurnosnog aspekta u dijelu planiranog i organiziranog osiguranja proteklo bez incidenta, osobe koje su svojom prisutnošću isto podržale individualno su napustile to mjesto i uputile se u različitim pravcima/lokacijama Grada. U 22.32 sati, policija zaprima dojavu o napadu na Trgu Marka Marulića. Brzim i pravovremenim dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja između mase koju su stvorile osobe koje su se tamo nalazile, policijski službenici odmah su na temelju uočenog njihovog ponašanja locirali moguće počinitelje te pristupili smirivanju situacije i utvrđivanju okolnosti koje su do toga dovele. Konkretno, pristupilo se utvrđivanju identiteta i prikupljanju kroz razgovor početnih informacija te s obzirom da se tijekom tog postupanja reakcije nisu smirivale, primijenili su i ovlast upozorenja te fizički poduzeli mjere kako bi razdvojili osobe, što je uz procijenjenu njihovu brojnost i osjetljivost situacije bila primjerena reakcija održavanja povoljne situacije do dolaska dodatnih policijskih snaga.

Sve prethodno navedeno rezultiralo je dovođenjem osoba u službene prostorije, provedenim kriminalističkim istraživanjem i podnesenom kaznenom prijavom.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene su osnove sumnje da su 39, 19, 26 i 18-godišnjak počinili kazneno djelo „Nasilničko ponašanje“ počinjeno u vezi zločina iz mržnje na štetu 22-godišnjaka na način što su 3. srpnja 2021. godine oko 22.30 sati, zajedno došli na prostor Trga Marka Marulića u Zagrebu, obzirom da su znali da će se nakon završenog javnog okupljanja Zagreb Pride na tom prostoru nalaziti sudionici navedenog okupljanja te su prišli oštećenom koji je sjedio na stepenicama i počeli ga vrijeđati pogrdnim riječima da bi ga u jednom trenutku osumnjičeni 39-godišnjak zatvorenom šakom udario u sljepoočnice. Potom je, sumnja se, osumnjičeni uzeo zastavu duginih boja koju je oštećeni prethodno odložio na tlo pored sebe te ju predao 19, 26 i 18-godišnjaku. Za vrijeme dok su oni zastavu držali u rukama, osumnjičeni je 39-godišnjak upaljačem pokušao istu zapaliti te je prskao sprejom. Takvim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu, a koje je počinjeno zbog spolnog opredjeljenja oštećenoga, osumnjičeni su oštećenog doveli u ponižavajući položaj.

Također, utvrđene su osnove sumnje da je osumnjičena 24-godišnjakinja počinila kaznena djela „Nasilničkog ponašanja“ počinjeno u vezi zločina iz mržnje na štetu 21-godišnjakinje i 32-godišnjaka na način da je u trenutku paljenja zastave duginih boja, prišla oštećenom 21-godišnjaku koji je događaj fotografirao te počela na njega vikati i vrijeđati ga pogrdnim riječima nakon čega ga je zatvorenom šakom udarila u čelo. Potom je, sumnja se, prišla oštećenoj 32-godišnjakinji, koja je svojim mobilnim telefonom snimala paljenje zastave duginih boja te ju verbalno vrijeđala nakon čega ju je rukom udarila po desnoj strani lica. Takvim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu, a koje je počinjeno zbog spolnog opredjeljenja oštećenih, osumnjičena je oštećene dovela u ponižavajući položaj.

Isto tako, sumnja se da je 24-godišnjakinja počinila kazneno djelo „Nasilničkog ponašanja“ na štetu 26-godišnjakinje na način da je 3. srpnja 2021. godine oko 22.30 sati na prostoru Trga Marka Marulića, prišla 26-godišnjakinji koja je svojim mobilnim telefonom snimala paljenje zastave duginih boja te je počela vrijeđati pogrdnim riječima nakon čega je oštećenu udarila šakom u čelo. Opisanim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu, osumnjičena je oštećenu dovela u ponižavajući položaj.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!