Napadačima iz Kaštela određen jednomjesečni istražni zatvor

31.08.2020.

18:40

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik 2/B.A./HRT

default error photo
19-godišnji mladić već je prije, tvrdi njegov otac, trpio psihičko nasilje od iste skupine. Nije imao snage ništa prijaviti ni obitelji ni policiji.
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu danas je odredio jednomjesečni istražni zatvor 19-godišnjaku i 17-godišnjaku koje se tereti za napad na 19-godišnjaka. Snimka brutalnog napada i iživljavanja dvojice mladih Kaštelana nad 19-godišnjakom dignula je javnost na noge. Stariji mladić je priznao djelo te mu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja, a mlađi se branio šutnjom i istražni mu je zatvor određen također zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali i opasnosti od utjecaja na svjedoke i ometanja istrage.

Nasilnici iz Kaštela zaradili kaznene prijave
[VIDEO] Policija uhitila osobe koje su napale mladića u Kaštelima

Cipelarenje zbog duga od 200 kuna. 19-godišnji mladić već je prije, tvrdi njegov otac, trpio psihičko nasilje od iste skupine. Nije imao snage ništa prijaviti ni obitelji ni policiji.

- Tako da su oni njemu prijetili prije ovoga, da će ga kidnapirati, zatvoriti u neku kuću i neće mu dati jesti dok ne vrati pare, rekao je otac napadnutog mladića.

Snimka koja se proširila društvenim mrežama zgrozila je javnost. I opet otvorila niz neriješenih pitanja.

- Nasilje uvijek rađa nasilje. Jednostavno trebamo reći stop nasilju na nenasilan način, prije smo trebali reagirati. Naravno, treba nam i dobar represivni aparat, odnosno zakonodavstvo i pravosuđe da ovakva djela sankcionira, kaže psihologinja Žana Pavlović.

- To je strašno, nezamislivo nekom normalnom mozgu. Nasilje rađa nasilje. I to je jedan začarani krug iz kojeg je teško izaći kad čovjek jednom u njega uđe, kaže Marija Kezele, ravnateljica Srednje škole "Braća Radić" Kaštel Štafilić.

Zabrinjavajuća je situacija, poručuje psihologinja, i kada je riječ o promatračima, odnosno onima koji snimaju ovakve događaje, a ništa ne poduzimaju.

- Djeca koja su promatrači i oni koji to sve snimaju i raspačavaju dalje također su potencijalni zlostavljači. Dakle, mala je razlika između onoga tko fizički nasrće i osobe koja to sve skupa snima, rekla je Pavlović.

Iz policije poručuju da su već bili upoznati sa slučajem. 

- Negdje sredinom prošlog tjedna zaprimili smo konkretnije informacije. Svakako smo odmah započeli s poduzimanjem mjera i radnji u nadležnosti policije, što je rezultiralo time da smo jučer u službene prostorije doveli dva muškarca protiv kojih smo danas podnijeli kaznene prijave. Jedna se osoba tereti za iznudu, a druga za iznudu i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, kaže Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!