17:17 / 25.01.2020.

Autor: Paula Poljak-Morandini/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Napokon se obnavlja varaždinska sinagoga!

-

-

Foto: - / -

Uz židovsko groblje, to je jedini svjedok postojanja nekoć velike židovske zajednice
Napokon se obnavlja varaždinska sinagoga! Uz židovsko groblje, to je jedini svjedok postojanja nekoć velike židovske zajednice, gotovo potpuno nestale u holokaustu 1941. Izgrađena 1861., najveće je promjene doživjela tijekom i poslije Drugog svjetskog rata.

Ispod platna i skele više se ne nazire zapušteno pročelje sinagoge. U punom su jeku radovi na uređenju sjevernog pročelja ove građevine stare 160 godina.

- Danas vraćamo natrag sjeverno pročelje kakvo je poznato s razglednica na prijelazu 19. na 20. stoljeće. Onaj stariji izgled koji je bio prije toga izvorno iz 1861., jednostavno nije moguće vratiti jer o njemu nemamo dovoljno podataka, kaže Željko Trstenjak, arhitekt i nadzorni inženjer.

Složeni su radovi na vraćanju nekadašnjeg izgleda. Isklesani su već kameni ukrasi, a velik dio zida je srušen te se ponovno gradi.

Varaždinska dogradonačelnica Sandra Malenica kaže da vrijednost radova iznosi oko 1,3 milijuna kuna, a 175 tisuća dobili su od Ministarstva kulture.

Prije petnaest je godina Galerijski centar preuzeo skrb o sinagogi. Obnovljena su tri pročelja, a iščekujući europske fondove za projekt multifunkcionalnog kulturnog centra, u derutnoj unutrašnjosti organizirali su književne večeri, performanse, izložbe, koncerte.

- Prostor se pokazao kao izuzetno dobar za takve stvari. Ali prvi i osnovni razlog zbog kojeg bi se taj prostor trebalo obnoviti je sjećanje na jednu zajednicu koja je sramotno gotovo cijela nestala '41., kaže Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Nakon završetka radova najesen, s postavljanjem u bakar obučenih lukovica na tornjeve, taj će dio grada dobiti potpuno nov izgled. Grad planira zatim obnoviti unutrašnjost za koncertne, scenske i druge kulturne događaje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!