10:09 / 19.04.2019.

Autor: I.H./HRT

Naputak Ministarstva poljoprivrede: Kako pravilno postupati s jajima

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Upozoravaju na moguće opasnosti za zdravlje.
Ministarstvo poljoprivrede na svojoj je web stranici objavilo savjete za blagdansku kupnju, posebice što se tiče jaja. Upozoravaju na moguće opasnosti za zdravlje.

Kupnja hrane prvi je korak u osiguravanju namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupnje i odabir namirnica mogu smanjiti mogućnosti zaraze bolestima koje se prenose hranom.


Savjeti za sigurnu blagdansku kupnju

Kako su blagdani vrijeme intenzivnije kupnje hrane, donosimo vam savjete kojih se trebate pridržavati prilikom kupnje:

- prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka

- na tržnicu idite ranije ujutro kako biste izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandu

- kupujte količinu hrane koju možete potrošiti u roku od tjedan dana kako ne bi stajala predugo

- provjerite rok trajanja proizvoda

- birajte zasebne namirnice u odnosu na grupno zapakirane kako biste imali bolji uvid u stanje namirnice

- pri kupnji jaja pregledajte jesu li čista i neoštećena

- mesne nareske stavite pokraj hladnih namirnica u vašoj košari

- svježe meso stavite u zasebnu vrećicu

- čim stignete kući, osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako biste osigurali da ostanu zamrznute.


Uskrsna jaja i sigurnost hrane

Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Da biste izbjegli pojavu bolesti, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme, ukrašavanja i konzumacije jaja. Za početak, uzmite jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora.


Kako prepoznati je li jaje svježe?

Svježina jaja može se provjeriti ako se stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu, dok starije pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije.


Kako kuhati jaja?

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojenja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti složena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporučuje se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta.


Kako čuvati kuhana jaja za kasniju konzumaciju?

Svježa jaja koja se termički obrade (tvrdo kuhana jaja) moraju se pohraniti na temperaturu hladnjaka i konzumirati u roku do 7 dana, ali pod uvjetom da se neposredno prije konzumacije izvade iz hladnjaka. U hladnjaku se trebaju čuvati u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebala bi se konzumirati što prije, tj. u roku od 2-3 dana. Ponekad je teško utvrditi postoji li oštećenje ljuske, a potvrda za to je boja bjelanjka. Tvrdo kuhano jaje koje se čuva u hladnjaku očisti se od ljuske neposredno prije konzumacije. Jaja očišćena od ljuske treba konzumirati u roku od jednog dana.


Kako pravilno obojiti jaja?

Jaja se mogu bojiti prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupnje umjetnih boja pripazite da su označene kao prehrambene boje jer kao takve udovoljavaju zahtjevima propisanim kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Treba obratiti pozornost na to da ih je proizvođač tako i deklarirao. Ako takav navod nije naveden, nije pouzdano da se radi o prehrambenoj boji, tj. boji koja se može konzumirati. Na bojama se mogu se naći oznake bojila E120, E131, E160b, E171 i slično koje se navode u Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima kao dopušteni aditivi. I u slučaju kada takva boja dođe u dodir s jajetom ispod ljuske, jaje je sigurno za konzumaciju.


Mogu li se obojena jaja konzumirati?

Jaja koja su kuhana i bojena prehrambenim bojama kao i ona koja su bojena "prirodnim bojama", kao što je npr. ljuska luka, mogu se ako su pohranjena u hladnjaku konzumirati jednako kao i jaja koja su samo kuhana, no ako obojena, neoguljena jaja, neoštećene ljuske stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili ako su nekoliko puta izvađena iz hladnjaka i ponovno vraćana, moraju se konzumirati u roku od 1-2 dana. Jaja bojena prirodnim bojama jednako su sigurna za konzumaciju kao i ona obojena prehrambenim bojama.


Kako ispuhivati jaja?

Ako više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonele koja u organizam može biti unesena doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Ispuhana jaja prije ukrašavanja trebaju biti također dobro oprana mlakom vodom, iznutra i izvana, kako bi se uklonili svi ostaci sirovog jajeta, te ostavljena da se potpuno osuše na način da se ne kontaminira radna površina ili posuđe koje se koristi. Kada ste završili s ukrašavanjem ispuhanih jaja, ruke i sav korišteni pribor treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom.


Kako prepoznati jaja s hrvatskih farmi?

Provjerite podrijetlo jaja s pomoću aplikacije JAJA HRVATSKIH FARMI na jaja.mps.hr. Unesite u aplikaciju identifikacijski broj koji se nalazi na svakom jajetu i pojavit će se naziv farme na kojoj su jaja proizvedena, način držanja nesilica te podaci o proizvođaču.
Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!