Narančansto upozorenje Meteoalarma, evo gdje može biti obilnih kiša i poplava

03.11.2021.

11:47

Autor: M.Š./HRT

Meteoalarm, 2.11.2021.

Meteoalarm, 2.11.2021.

Foto: DHMZ / HRT

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 3. studenoga, narančasto upozorenje zbog obilne kiše za Kninsku regiju te zbog jakog juga za Kvarner i Kvarnerić i Dalmaciju.

- Za kninsku regiju izdano je narančasto upozorenje za lokalno obilnu kišu. Moguće su bujične poplave. Količina oborine > 60 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Za područje Kvarner i Kvarnerića i Dalmacije izdano je narančasto upozorenje radi jakog juga koje je postupno u jačanju na vrlo jako s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, izvijestio je Stožer civilne zaštite RH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!