14:19 / 05.06.2018.

Autor: M.M./HRT

'Narod odlučuje': Nastoji nas se omalovažiti s najviših političkih razina

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Referendumska inicijativa "Narod odlučuje" odbila je optužbe da su potpise za referendume prikupljali i nakon isteka zakonskog roka.
Referendumska inicijativa "Narod odlučuje" odbila je optužbe da su potpise za referendume prikupljali i nakon isteka zakonskog roka. Ocjenjuju da ih se nastoji omalovažiti političkim spinovima s najviših političkih razina.

Prozvali su ministra uprave Lovru Kušćevića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića.

Svjesni smo da su referendumski prijedlozi unijeli strah u kosti upravo onim političarima i političkim stranka koji znaju da iza njihovih mandata ne stoji politička volja građana već političko beskičmenjaštvo i klijentelizam, rekao je koordinator Inicijative Zvonimir Troskot.

Očekujemo od Vlade i Sabora da raspišu referendum do rujna 2018.

Kako bismo minimalizirali rizik manipulacije zatražit ćemo naše promatrače da budu prisutni prilikom prebrojavanja svakog potpisa.

Pozivamo Ustavni sud da ne dopusti političkim kastama da ga instumentaliziraju, poručio je Troskot dodajući da donesu ustavnopravnu, a ne političku odluku.

Predstavnica Inicijative Marija Burazer rekla je i kako ovih dana primaju pozive građana zabrinutih da će politika učiniti sve kako ne bi došlo do pravednijeg izbornog sustava.
Apeliram na Ministarstvo uprave, nakon što zaprimi potpise 13. lipnja, da se u roku 14 dana očituju o broju prikupljenih potpisa i uputi te potpise u Sabor. Isto tako apeliramo na Sabor da u što kraćem roku uputi referendumska pitanja na ocjenu ustavnosti kako bi se referendum raspisao u rujnu, rekla je Burazer.

Dominik Knezović komentirao je spinove koji se javljaju ovih dana vezano uz neustavnost drugog referendumskog pitanja vezanog uz nacionalne manjine te u vezi s tim citirao odluku Ustavnog suda od 29. srpnja 2011.
Isključivo o volji ustavotvorca ovisi hoće li mandat zastupnika nacionalnih manjina izjednačiti s općim mandatom zastupnika izabranih u okviru izbornog sustava, navodi se u odluci ustavnih sudaca, rekao je Knezović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!